Hrvatski radio

Radio Rijeka

Riječka povijesna baština bliža građanima

04.04.2014.

18:01

Autor: Hina / B. Kanazir

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predavanja o riječkim kulturnim spomenicima održavat će se u Vijećnici Grada Rijeke svakog drugog utorka. Ciklus "O baštini u vijećnici" trajat će do kraja godine, namijenjen je svim građanima i besplatan.

Stručnjaci i znanstvenici s riječkog Filozofskog fakulteta, iz Hrvatskog restauratorskog zavoda i Konzervatorskog odjela u Rijeci govorit će o vrijednostima brojnih kulturnih spomenika. Neki od njih su upravna zgrada rafinerije šećera, kasnije tvornice Rikard Benčić, potom riječka benediktinska vezilačka radionica, barokni mramorni oltari i skulpture riječkih crkava, riznica trsatskih franjevaca i slično.

Predavanja pod skupnim nazivom O baštini u vijećnici održavat će se utorkom navečer u dvotjednom ritmu sa stankom tijekom ljeta. Sva će predavanja trajati jedan sat, a prvo se održava u utorak 8. travnja u 19 sati. Voditelj projekta Damir Tulić s Katedre za umjetnost ranog novog vijeka kaže da se ovim projektom željelo upoznati građane s vrijednim građevinama, spomenicima koji nisu do sada bili u fokusu interesa, a građene su od kraja 15. do početka 20. stoljeća.

Ovakve su aktivnosti u skladu sa sve većim interesom građana za spomeničku baštinu i splet povijesnih okolnosti u razvoju Rijeke, rekao je pročelnik gradskog odjela za kulturu Ivan ŠararEvo što o projektu O baštini u vijećnici kaže Nina Kudiš s Odsjeka za povijest umjetnosti:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.