Hrvatski radio

Radio Rijeka

Taj divni ''Šareni biljni svijet Gorskog kotara''

13.11.2014.

08:28

Autor: Gloria Fabijanić Jelović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

''Šareni biljni svijet Gorskog kotara'' naziv je izložbe fotografija u Kaštelu Zrinski u Brodu na Kupi, što će biti otvorena u četvrtak, 13. studenoga u 18 sati. Uz izložbu, na programu su predavanja i radionice o prirodi Kupske doline i cijelog Gorskog kotara.

Primorsko-goranska županija se nalazi na području koje je, u prirodoslovnom smislu, izuzetno zanimljivo: dotiče se mediteranska s kontinentalnom klimom, reljef je izrazito razvijen, a obuhvaća i najveći dio krških pojavnih oblika. Sve je to dovelo do toga da se ovo područje može pohvaliti velikim bogatstvom biljnog i životinjskog svijeta.

Brojne, ovdje prisutne vrste značajne su za Hrvatsku, Europu i šire, o čemu svjedoči i činjenica da je Primorsko-goranska županija, na prostoru Hrvatske, najbogatija NATURA 2000 biljnim vrstama, tj. Vrstama od posebne važnosti za očuvanje i zaštitu na području Europske unije.

Autori izložbe su Boštjan Surina i Željka Modrić Surina iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, a sa Željkom Modrić Surina razgovarala Gloria Fabijanić Jelović:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.