Hrvatski radio

Radio Rijeka

Uz 505. obljetnicu reformacije: vježbajmo dijalog!

31.10.2022.

11:06

Autor: Tatjana Sandalj

Spomenik Martinu Lutheru u Wormsu. Okružen je zaštitnicima i reformatorima među kojima su John Wycliffe, Jan Hus i Savonarola.

Spomenik Martinu Lutheru u Wormsu. Okružen je zaštitnicima i reformatorima među kojima su John Wycliffe, Jan Hus i Savonarola.

Foto: Kim Traynor / Wikimedia Commons

505. godina prošlo je otkada je Martin Luther, profesor moralne teologije na Sveučilištu u Wittenbergu u Njemačkoj, objavio 95 teza u Raspravi o moći i djelotvornosti indulgencija. 31. listopada dio kršćanskoga svijeta obilježava Dan reformacije. 

Martin Luther napisao je 1517. godine popis prijedloga za akademsku raspravu i zapravo ih nije, kako se općenito vjeruje, prikucao na vrata crkve u Wittenbergu. 


Potvrdio je to jedan katolički povjesničar ističe, dr. Lidija Matošević, voditeljica Sveučilišnog centra za protestantsku teologiju Marija Vlačić Ilirik Sveučilišta u Zagrebu, u posljednjem nastavku razgovora o reformaciji jučer-danas-sutra u emisiji Susreti. 


Jedna od posljedica Lutherovog reformacijskog nastupa bio je raskol u crkvi kakav Luther nije ni planirao, ni želio, govori dr. Matošević podsjećajući da su gotovo svi reformski zahtjevi, tijekom kasnijih stoljeća, provedeni u katoličkoj crkvi.


Zbog toga što u Lutherovo vrijeme nije ostvarena kvalitetna komunikacija na temu reformacije u crkvi na gubitku su bili svi, dodaje dr. Matošević te ističe da je i reformacijski pokret putem izgubio neke vrijednosti.

Protestantizam je definitivno slab u poimanju crkve kao transhistorijskog zajedništva. Ne možemo se riješiti "oblaka svjedoka" koji nas nose u pobožnosti. Sveci su sjajni svjedoci!

dr. Lidija Matošević

Osim toga, izgubile su se neke prakse jako korisne u pastoralu, kakva je ispovijed, tvrdi dr. Matošević i dodaje da je ekumenski dijalog napravio ogromne korake u otvaranju puteva učenja jednih o drugima i jednih od drugih. 


Naravno, treba tu još pomaka, a najveći je spustiti ekumenski dijalog među puk, da protestanti shvate koliko je reformacija široka, ali i da katolici shvate da papa priča dobre stvari, govori dr. Matošević. 


Pročitajte kako je Luther molio čekajući presudu u Wormsu, prijevod preuzet s Informativne protestanske agencije, te poslušajte sedmi nastavak razgovora o reformaciji, priču o nasljeđu:

Reformacija No.7.: Nasljeđe

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Susreti

Vijesti, izvještaji, reportaže i razgovori s gostima o aktivnostima brojnih manjinskih vjerskih zajednica u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji. Poslušajte u programu Radio Rijeke svake nedjelje u 20:40 sati.

Poslušajte u Slušaonici