Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dani Svetoga Vida u Rijeci - svečano i humanitarno

06.06.2023.

14:55

Autor: Tatjana Sandalj, Josip Krmpotić

Rijeka Sv. Vida na majicama

Rijeka Sv. Vida na majicama

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Program proslave zaštitnika grada Rijeke, Dani Svetoga Vida, počet će već u petak 9. lipnja. Što se Riječke nadbiskupije tiče bit će to danom posta i molitve za žrtve zlostavljanja, za obraćenje i za posvećenje nadbiskupije. U svjetovnom dijelu program će početi predavanjem dr. Marija Pintarića o Isusovcima u Rijeci od 1627. do 1773.: redovnici, učitelji i donatori.

Predavanjem dr. Pinatrića, u 18:30 sati u riječkoj gradskoj vijećnici, Katedra za umjetnost ranog novog vijeka pri Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i istraživački tim projekta Barokna Rijeka pridružili se se obilježavanju 390. obljetnice tradicije visokog obrazovanja u Rijeci, 250. obljetnice ukinuća isusovačke zajednice u Rijeci i 50. obljetnice osnutka Sveučilišta.


Vjerski dio programa počet će, zapravo, već u četvrtak 8. lipnja, na Tijelovo, obilježavanjem 20. obljetnice boravka u Rijeci Ivana Pavla II. Svečanost u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije ili Veloj crikvi počet će u 10 sati, a svetu misu s tijelovskom procesijom predvodit će riječki nadbiskup Mate Uzinić


Trodnevna priprava za blagdan u riječkoj katedrali počet će 11. lipnja u 11 sati. Svetu misu predvodit će generalni vikar Riječke nadbiskupije i rektor riječke katedrale Mario Tomljanović u koncelebraciji s vikarima Riječke nadbiskupije. Iduće dvije večernje mise priprave, od 18 sati, predvodit će mladomisnici, Nikola Luketić pa Antonio Vučković


14. lipnja u 18 sati u riječkoj katedrali svetu misu predvodit će riječki nadbiskup Uzinić koji će tom prigodom podijeliti medalje sv. Vida. Na blagdan Svetoga Vida misa u katedrali na talijanskom jeziku bit će u 9:30, a u 18 sati svečano liturgijsko slavlje s procesijom predvodit će barski nadbiskup, nekadašnji student riječke teologije, Rrok Gjonllneshaj.

Majice oslikane dječjim rukama bit će prodane u humanitarne svrhe

Majice oslikane dječjim rukama bit će prodane u humanitarne svrhe

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Riječka nadbiskupija uz Dane Sv. Vida organizira i humanitarni projekt "Sv. Vida srcem nosi i njime se ponosi". Učenici iz 30 osnovnih i srednjih škola s područja PGŽ su na satima vjeronauka oslikavali majice kulturno-povjesnim i sakralnim motivima, a bit će u prodaji na štandovima na riječkom Korzu. 


Prodajom majica i donacijama prikupit će se sredstva za kupnju pomagala za Udrugu za sindrom Down - Rijeka 21. O akciji govori Ksenija Rukavina Kovačević iz Riječke nadbiskupije, poslušajte:

Ksenija Rukavina: pridružite nam se!

Oslikavala djeca - za djecu

Oslikavala djeca - za djecu

Foto: Josip Krmpotić / Radio Rijeka

Svečana sjednica riječkog gradskog vijeća, na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja zaslužnima, bit će održana u ponedjeljak 12. lipnja u 19:30 u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca.


Na programu što ga organizira Grad Rijeka su tri besplatna koncerta na Trgu Riječke rezolucije. Prvi je u ponedjeljak 12. lipnja u 21 sat, "Canzonette fiumane" organizira Zajednica Talijana. Dan kasnije u 20:30 sati, uz tridesetu obljetnicu postojanja HGU PGŽ, na programu je koncert u rock ritmu - Rock za RI. U četvrtak 15. lipnja, od 21 sat publiku će zabavljati junaci A strane: Eni Jurišić, Vjekoslav Ključarić, Daniel Jurišević i Sabrina Hebiri.


Prvi put se u program Dana Sv. Vida uključio i Savjet mladih grada Rijeke organizirajući pub kviz s pitanjima na temu Rijeke, a više detalja o svjetovnom dijelu programa pronađite OVDJE.


Govore voditeljica Kabineta riječkog gradonačelnika Doris Šajn i rektor katedrale i generalni vikar Mario Tomljanović, poslušajte:

Dobrodošli na Dane Sv. Vida!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.