Hrvatski radio

Radio Rijeka

Dina možda spašena - o radnicima nitko ne brine

05.03.2014.

15:27

Autor: Olga Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U opustjelom Dininom kompleksu u Omišlju odluke s jučerašnje izvještajne skupštine vjerovnika Diokija dočekane su s olakšanjem, ali i oprezom. Bez obzira jesu li namjere potencijalnih investitora ozbiljne, rupe u zakonima su tolike da mogu odustati od ponude bez ikakvih posljedica.

Čak i ako se ovaj put sve posloži i Kazahstanci postanu većinski vlasnici Dine, do pokretanja proizvodnje proteći će dosta vremena. Kako da te mjesece radnici prežive bez plaće?

Lakonski odgovor glasi: onako kako preživljavaju u protekle dvije godine otkad je proizvodnja obustavljena - teško i na rubu siromaštva. Riječ je o 260, možda i manje ljudi, jer oni koji su mogli, otišli su.

To je problem s kojim će se suočiti svaki investitor s ozbiljnim namjerama. Za rad u petrokemijskome kompleksu potrebni su stručni ljudi koji prolaze specijalne obuke. Drugi problem je stanje u pogonima koje nadležne inspekcije obilaze i pišu kazne jer nisu atestirani, ali te kazne nitko ne plaća jer novca nema, a račun tvrtke je blokiran.

Zadnju plaću radnici su dobili u lipnju prošle godine, i to od prodaje sekundarne sirovine. Zaštitare i minimalan broj vatrogasaca plaća banka, koja tako štiti imovinu na kojoj ima založno pravo. To je stanje stvari u tvrtki koja je predmet interesa fonda Devon, registriranoga u Velikoj Britaniji, u vlasništvu ruskoga kapitala, a glavni dioničar je Kazakh Oil Trans iz Kazahstana.

Iako ih se u javnosti dovodi u vezu s bivšim vlasnikom Robertom Ježićem, čini se da za takve tvrdnje nema osnove. Kompaniji s razgranatim biznisom u naftnom i plinskom sektoru, s deset milijardi dolara prometa godišnje, uplata od 12 milijuna eura za isplatu dugova Dine prema vjerovnicima i radnicima ne bi trebala biti problem.

Ali, pregovarači iz Kazahstana ne kupuju ni karte za zrakoplov dok ne dobiju potvrdu da će u Hrvatskoj obaviti ono što su naumili. Kad se to zna, onda je jasno da odgovora na pitanje o pozajmici od 1,5 milijuna kuna kao znak dobre volje, za isplatu jedne plaće radnicima - nema.

Dina će možda biti spašena, ali radnici do tada mogu i umrijeti od gladi - a nikoga za to nije briga. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.