Hrvatski radio

Radio Rijeka

Gorani najavili peticiju i prosvjede na Markovu trgu

10.11.2014.

13:24

Autor: Nenad Lučić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Susret sa saborskim zastupnicima, potpisivanje peticije te prosvjedni skup na Markovom trgu u Zagrebu – najavili su čelnici Gorskoga kotara na današnjem izvanrednom sastanku u Delnicama nakon godinu dana neuspješnih pokušaja razgovora s vladom. SDP-ovi načelnici neće na prosvjed, poručuje župan Zlatko Komadina.

Gorani su nezadovoljni ukidanjem zakonskih pogodnosti brdsko-planinskog statusa te predloženim Zakonom o regionalnom razvoju. Ističu kako su godinu dana Vladu Republike Hrvatske bezuspješno pokušavali uvjeriti da će spomenuti Zakon goranskim gradovima i općinama donijeti znatno smanjenje proračunskih prihoda, no nijednoj njihovoj primjedbi nije udovoljeno.

Nepuna dva sata nakon sastanka u Delnicama, SDP-ovi načelnici sastali su se u Rijeci sa županom Zlatkom Komadinom. Oni neće prosvjedovati, jer kako kaže Komadina: "Mi smo legalisti. Mislim da to nije dobar put. Dobar put je ono što smo dosad radili - studije, analize, razgovori, prijedlozi... I s time ćemo nastaviti."

Već sutra goranski se načelnici u Ravnoj Gori sastaju sa saborskim zastupnicima, a olakšice goranskim općinama možda se mogu riješiti uredbama, rekao je Komadina nakon sastanka s načelnicima općina u Gorskom kotaru iz redova SDP-a.

Peticija će se potpisivati ovog tjedna, a prosvjed su goranski čelnici najavili za idući tjedan. Sa sastanka u Delnicama javlja Nenad Lučić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.