Hrvatski radio

Radio Rijeka

"Jadran zove S.O.S." - 15. Plavi dan Pomorske škole Bakar

25.03.2022.

15:39

Autor: Vedrana Lisica Pavlović

Bakar

Bakar

Foto: Vedrana Lisica Pavlović / HRT

Procjenjuje se da će do 2050. godine u moru biti više plastike nego riba. 

Jubilarni 15. Plavi dan održan je u Pomorskoj školi Bakar gdje je tristotinjak učenika, zajedno s profesorima sudjelovalo na predavanjima o morskom okolišu i invazivnim vrstama u Sjevernom Jadranu. Posebno je zanimljiv bio prezentacijski dio samih učenika o prijetnjama Jadranskom moru. 


Profesorica Marica Kučan, voditeljica projekta istaknula je kako su ciljevi Plavog dana od njegovog prvog održavanja 2007. godine - edukacija učenika, osvješćivanje potrebe za osobnim doprinosom svakog pojedinca u očuvanju prirodnih bogatstava, kulture i običaja, kao i promicanje vrijednosti održivog razvoja i biološke raznolikosti Jadrana i Mediterana. 


Svake godine u Plavom danu sudjeluju i učenici drugih škola, pa su ove godine likovne i literarne radove Pomorskoj školi Bakar poslali učenici osnovnih škola Bakra, Hreljina, Turnića, Pećina, Kraljevice i škole Vladimir Nazor iz Crikvenice.


Zašto je ovogodišnja tema pesimističnog naziva i što učenici Pomorske škole Bakar već sad znaju na temu prijetnji Jadranu, poslušajte u prilogu, a poslušajte i recitacije literarnih radova učenica šestog i osmog razreda OŠ Vladimir Nazor iz Crikvenice, Ele Haidinger i Dorie Pan:

Marica Kučan, Bruno Bačac - Pomorska škola Bakar Plavi dan

Galerija
Plavi dan Pomorske škole Bakar, Foto: Vedrana Lisica Pavlović/HRT
Učenice OŠ Vladimir Nazor iz Crikvenice, Foto: Vedrana Lisica Pavlović/HRTPomorska škola Bakar (Foto: Josip Krmpotić / HRT - Radio Rijeka), Foto: -/-

Učenice OŠ Vladimir Nazor, Crikvenica

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.