Hrvatski radio

Radio Rijeka

MID: Dosta dobre volje! Hoćemo plaće ili ćemo štrajkati

17.12.2014.

16:31

Autor: Larissa Smokvina

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zahtjev za isplatom bar jedne plaće do Badnjaka uputili su danas radnici riječke Tvornice motora i dizalica DUUDI-ju i CERP-u. Ne bude li tako, iza Božića slijedi štrajk.

Tristotinjak radnika Tvornice motora i dizalica zaustavit će proizvodnju i početi generalni štrajk ne dobiju li bar jednu plaću, od četiri zaostale, do Badnjaka. Najavila je to sindikalna povjerenica Bosiljka ZlojutroPredsjednik Uprave MID-a Tomislav Bukša rekao je radnicima da postoji dobra volja, no dan isplate se ne zna, potvrdila je Zlojutro.

Da CERP i DUUDI pokazuju volju da se problem riješi, govori i predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević: ''Svi imaju dobru volju i svima fali vremena za isplatu plaća. Ja mislim da je ovih pet dana dosta vremena, a i do sada je bilo vremena, sve se to može obaviti u 24 sata, ako ima volje.''

Radnicima je podršku pružio gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te dožupanica primorsko-goranska Marina Medarić, no te institucije nemaju nikakve zakonske mogućnosti financijski pomoći radnicima MID-a.

Tvornica motora i dizalica ima, što pred ugovorom, što ugovorenog posla  do prvog kvartala 2016. godine. Jednu plaću traže da premoste razdoblje do skorog okončanja privatizacije i preuzimanja od Uljanik grupe. Javlja Larissa Smokvina:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.