Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog uklanjanja protubrodske mine, od subote navečer prazni se centar grada

16.03.2023.

15:02

Autor: Neva Funčić

Crvena i žuta zona - oprez!

Crvena i žuta zona - oprez!

Foto: Stjepan Banovic / Pixsell

Vremenski uvjeti će ove nedjelje u Rijeci biti povoljni, pa je za jutranje sate 19. ožujka najavljena akcija uklanjanja protubrodske mine, koja je u riječkoj luci zaostala iz Drugog svjetskog rata. 

Mina je nedavno otkrivena tijekom infrastrukturnih radova, a zbog akcije izmještanja i neutralizacije od subote u 22 sata bit će obustavljen sav promet u Riječkom zaljevu te evakuirani stanovnici iz centra grada. 


Za njih je osiguran smještaj u Dvorani mladosti na Trsatu, a cestovni promet će se odvijati sjevernim koridorom.


Do prestanka opasnosti bit će ograničeno kretanje u široj gradskoj zoni. Više o procesu samog uklanjanja mine i najvažnije informacije, u eteru Radio Rijeke rekao nam je Goran Gašpert, načelnik Sektora za javni red i sigurnost:

Goran Gašpert o mini

Početak, kao i kraj same akcije izmještanja mine i njezine neutralizacije, bit će obilježen sirenama početka opasnosti, odnosno prestanka opasnosti. 


Cijelu akciju izvlačenja i neutralizacije mine koordinira Stožer civilne zaštite Grada Rijeke u partnerstvu s Policijskom upravom primorsko – goranskom i mnogim drugim službama i institucijama.


Područje uz riječku luku podijeljeno je na crvenu i žutu zonu. Kako je ranije najavljeno, zbog sigurnosti građana, evakuirat će se stanari koji žive u zoni neposredne potencijalne opasnosti – odnosno „crvenoj zoni“.


Ta zona obuhvaća sljedeće ulice i kućne brojeve:

    • Adamićeva ulica – kućni brojevi  1, 3, 5, 7 i 13

    • Demetrova  ulica – kućni broj 16

    • Ulica Ignazia Henckea – kućni broj 1,

    • Ulica Ivana Zajca – kućni brojevi 7, 20 i 24

    • Krešimirova ulica – kućni broj 1

    • Ulica Riva – kućni brojevi 4, 20 i 22

    • Ulica Riva Boduli – kućni brojevi  3, 5 i 7

    • Splitska ulica – kućni broj 2

    • Trpimirova ulica – kućni brojevi  3 i 5 

    • Uljarska ulica – kućni brojevi 2 i 4

    • Ulica Vatroslava Lisinskog – kućni brojevi 2, 4, 6 i 8

    • Verdijeva ulica – kućni brojevi 6, 8 i 17

    • Zagrebačka ulica – kućni brojevi 16, 18, 19, 19A i 21

    • Zanonova ulica – kućni broj 1

    • Žabica – kućni brojevi 2 i 5


U navedenoj zoni, od subote 18.3. u 22 sata do nedjelje 19.3. kasno poslijepodne odnosno navečer, kada akcija neutralizacije bude završena, provest će se potpuna evakuacija koja, uz potpunu evakuaciju stanara, podrazumijeva i obustavu rada svih gospodarskih, poduzetničkih, ugostiteljskih i ostalih društvenih aktivnosti. Stoga pozivamo sve subjekte u navedenoj zoni da u predviđenom vremenu ne planiraju rad.


Za teško pokretne stanare i one kojima treba pomoć pri evakuaciji, odnosno odlasku u osiguran smještaj, na raspolaganju će biti Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka, odnosno autobusi Autotroleja i sanitetski prijevoz ukoliko se radi o nepokretnim osobama.


Ujedno pozivamo sve stanare navedene zone, koji procjenjuju da će trebati smještaj u Dvorani mladosti, da se jave na broj telefona 051 209 473 ili na e-mail stozer.cz@rijeka.hr, kako bi se osigurao dovoljan broj kreveta i okrijepe što će biti ponuđeno u Dvorani mladosti.


Za stanare koji ne mogu vlastitim prijevozom doći do Dvorane mladosti, organizirat će se prijevoz Autotrolejevim autobusima. Autobus će krenuti s autobusne stanice na Žabici u smjeru Trsata u subotu, u 21 sat, uz zaustavljanje i ukrcavanje putnika i na stanici kod HNK Ivana pl. Zajca.


U zoni koja obuhvaća navedene ulice, ali i šire područje, bit će onemogućen i sav cestovni, željeznički i zračni, kao i pomorski promet. Područje se zatvara za sav cestovni promet u subotu u 22 sata, uljučujući i dostavna vozila.


Cestovni promet u gradu, odvijat će se tzv. sjevernim koridorom, odnosno ulicama Vukovarska, Viktora Cara Emina, Fiorello la Guardia, Pomerio i Žrtava fašizma.


Za tzv. "žutu zonu" izdaje se preporuka smanjenog kretanja i smanjenih aktivnosti. "Žuta zona" obuhvaća zonu omeđenu ulicama: Wenzelova, Ribarska, Fiumara, Žrtava fašizma, Pomerio, Fiorella la Guardije, Viktora Cara Emina, Vukovarska, dio Čandekove, dio Rikarda Benčića i Podmurvice te akvatorij Riječkog zaljeva.


Stanari ove zone upućuju se da tijekom trajanja same akcije ne borave na otvorenom, niti uz staklene površine. Prozore i vrata sa staklenim površinama je najbolje otvoriti, a rolete i sjenila (škure) pritvoriti.


Također, daje se preporuka ugostiteljskim objektima i ostalim gospodarskim subjektima u "žutoj zoni" da u navedenom razdoblju, zbog potrebe smanjenog kretanja u toj zoni, ne planiraju rad.


U tzv. "žutoj zoni" dežurne službe izlazit će na teren samo u slučaju hitnih intervencija o čemu će se procjena donijeti prilikom samog eventualnog poziva građana.


ŽELJEZNIČKI PROMET


Od 18. ožujka od 22:00 sata, do 19. ožujka 2023. godine do 17:00 sati (odnosno do završetka akcije) za sav promet bit će zatvoren kolodvor Rijeka i šire područje oko kolodvora. Organizacija prihvata putnika bit će sljedeća:

- Autobusna linija Rijeka - Lupoglav – Rijeka: početak i završetak putovanja bit će na autobusnom ugibalištu kod lnterspara na Krnjevu, Liburnijska ulica 1. počevši od dolaska zadnje linije autobusa 18.03.2023. godine pa do završetka, odnosno normaliziranja prometa kroz grad

- 19. ožujka svi vlakovi za Rijeku i iz Rijeke u smjeru Ogulina/Zagreba prometuju od/do kolodvora Sušak Pećine

- 19. ožujka međunarodni vlakovi 481/482 i 483/480 prometuju od/do kolodvora Opatija Matulji

-19. ožujka putnička blagajna na kolodvoru Rijeka bit će zatvorena. Prijevozne karte ispostavljat će službene osobe u vlaku/autobusu bez naplate tarifnog dodatka


AUTOBUSNI PROMET


Autobusni kolodvor Žabica privremeno će se preseliti na autobusni terminal na Delti.

Kretanje autobusa gradskog i prigradskog prijevoza odvijat će se sjevernim koridorom. 


Taksi stajališta će se privremeno premjestiti u Ulicu Žrtava fašizma (kod OŠ N. Tesla) i na Titov trg (ispred zgrade Grada Rijeke).


ZABRANA PARKIRANJA


Za vrijeme provođenja akcije zabrana parkiranja će se uvesti na slijedećim javnim parkiralištima i prometnicama počevši od subote u 19 sati:

-Krešimirova ulica (ex. Graciani), Putnička obala, Žabica (HŽ Žabica), Zanonova ulica, Splitska ulica, Zadarska ulica, Ulici Riva Riva Boduli, Ulici lvana Zajca, Verdijeva ulica, Zagrebačka ulica i Demetrova ulica.

Parkirališta Delta, Grobnička riva i Brajdica ostaju u redovnoj funkciji.

Vozila koja u vrijeme zabrane zateknu na navedenim lokacijama, premjestit će se specijalnim vozilom „PAUK".


LUČKI PROMET I ZRAČNI PROMET


18.3. u 18 sati, u organizaciji Lučke kapetanije Rijeka putem radio oglasa, i uz nadzor plovila Lučke kapetanije Rijeka, zatvara se Riječki zaljev.

19.3. na snazi će biti i zabrana zone letova (NO-FLY zona) iznad riječke luke što se posebno odnosi na bespilotne letjelice dronove.


KBC RIJEKA


Posjete su za nedjelju, 19. ožujka 2023. zabranjene na oba lokaliteta KBC-a.


Pozivamo sve građane da se zbog vlastite sigurnosti i provedbe ove zahtjevne aktivnosti u najkraćem vremenu, pridržavaju navedenih odluka, uputa i preporuka.


Za sve građane koji imaju upite vezane uz organizaciju boravka, ponašanja i rada u "crvenoj" odnosno "žutoj" zoni, do kraja akcije 20.3. otvoren je telefon Stožera civilne zaštite: 051 209 473, svakodnevno od 8-16 sati.


Što o uklanjanju mine kažu Riječani, saznao je kolega Vladimir Jurić:

Riječani o mini

Crvena i žuta zona

Crvena i žuta zona

Foto: Grad Rijeka / Radio Rijeka

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.