Hrvatski radio

Radio Rijeka

Rijeka: osumnjičeni za gospodarski kriminalitet

05.11.2014.

11:23

Autor: Lea Domijan Fišter

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Djelatnici Službe gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave primorsko-goranske proveli su kriminalističko istraživanje nad dvojicom hrvatskih državljana, starosti 60 i 55 godina, zbog sumnje da su, od lipnja do studenoga prošle godine na području Primorsko-goranske županije, počinili kaznena djela iz domene gospodarskog kriminaliteta. Riječ je o ispostavljanju računa s naknadom za obavljeno carinjenje, što nikad nije uplaćeno carini, te pribavljanju protupravne koristi veće od 250 tisuća kuna.

Sumnja se da je 60-godišnjak tvrtki iz Rijeke ispostavio osam računa s obračunatim trošarinama i porezom na dodanu vrijednost te naknadom za obavljenu uslugu carinjenja. Međutim, nije obavio plaćanja u korist nadležne carinarnice, tako da je oštećena tvrtka nadležnoj carinarnici morala neposredno uplatiti pripadajuće dadžbine. Ovim je svojoj tvrtki pribavio protupravnu imovinsku korist od oko 251 500 kuna, a za isti iznos je oštećena tvrtka iz Rijeke.

DORH-u je prijavljena je i tvrtka sa sjedištem na području Primorsko-goranske županije i 55-godišnjak koji, iako je znao za blokadu računa tvrtke, nije  podnio prijedlog za pokretanje stečajnog postupka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.