Hrvatski radio

Radio Rijeka

Tko i zašto ne/podržava prosvjed Gorana?

17.11.2014.

13:57

Autor: Damir Pijaca / Josip Krmpotić / HINA

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ukidanje Zakona o brdsko-planinskom području danas su u Rijeci komentirali predstavnici PGS-a te HNS-a i IDS-a, podržavši Gorane dva dana pred njihov odlazak u Zagreb, na prosvjed. Predstavnici HDZ-a Gorskog kotara konkretnim brojkama ilustrirali su goranske gubitke ukidanjem Zakona. S druge strane, župan primorsko-goranski Zlatko Komadina je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da neće podržati prosvjed Gorana u Zagrebu, jer ga smatra bespotrebnim.

Podržavajući najavljeni prosvjed Gorana, PGS-ovi čelnici u otvorenom pismu upućenom premijeru, na znanje predsjedniku Sabora i predsjedniku države, apeliraju na njihovu savjest - da ne dopuste da Gorski kotar postane ''mrtva zemlja''. Franjo Butorac, vijećnik u Skupštini primorsko-goranske županije, istaknuo je da su se pokazali političkim naivcima, vjerujući da će biti prihvaćena Deklaracija o Gorskom kotaru. Statističkim podacima koji govore da veći dio Gorskog kotara strši iznad europskog prosjeka, povjerovat će samo oni koji ne žele vidjeti istinu. Kada od deset stanovnika u selu umre jedan, to je već 10%, navodi primjer Butorac i zaključuje da se toj regiji priskrbljuje lažna statistička razvijenost.

Zar Hrvatska nema potrebu očuvati ''hrvatsku Švicarsku'' i donijeti potrebnu zakonsku regulativu da taj lijepi, ali surov i za život nimalo gostoljubiv dio Lijepe naše, ne podrži posebnim olakšicama koje za taj kraj znače sve, a za državni proračun tek trošak veći od promila ili još i manje, stoji, među ostalim, u PGS-ovom pismu upućenom  premijeru Zoranu Milanoviću.

 

HNS i IDS protive se ukidanju Zakona o brdsko-planinskom području jer će on, ionako ne prebogate krajeve, učiniti još siromašnijima, a život u njima bit će još teži. Izvjesno je da će jačati državni proračun, a veliko je pitanje što će iz njega biti vraćeno lokalnim jedinicama. Kao nekoć davno, nevolja opet zbližava dvije županije, a u skoroj budućnosti indeks razvijenosti ponudit će zanimljiva rješenja.

Marko Boras Mandić istaknuo je da su po tom indeksu jednako razvijeni Općina Lokve i Grad Rijeka! Da tzv. ''europska indeksacija'' baš i nije najblistavija, potvrđuje priča s obronaka Učke. Gradonačelnik Buzeta Siniša Žulićistaknuo je da mala Općina Lanišće, na Ćićariji, u sjevernom dijelu Istre s tek 2,19 stanovnika po kvadratnom kilometru, s dva ili tri poslovna subjekta i većinskim starijim stanovništvom, ima isti indeks razvijenosti poput Bjelovara, Vinkovaca ili Slavonskog Broda.

 

Predstavnici HDZ-a goranskih gradova i općina na konferenciji za novinare u Vrbovskom ocijenili su da je Gorski kotar, nesposobnošću i nebrigom sadašnje vlade doveden u poziciju borbe za opstanak, stoji u priopćenju te političke stranke. Zbog gubitka statusa potpomognutih područja po Zakonu o brdsko-planinskom području goranski gradovi i općine će izgubiti oko 25 milijuna kuna, ili 20 do 30 posto u svojim proračunima, a za državu je to tek 0,02 posto državnog proračuna, naveo je predsjednik HDZ-a Ravne Gore Ivica Janeš, stoji u priopćenju.

Županijska vijećnica HDZ-a Majda Burić istaknula je da se nadležnog ministra Branka Grčića upozoravalo da su kriteriji izračuna indeksa razvijenosti nerealni, ali da on nije uvažio primjedbe. ''Prava politika ravnomjernog razvoja prepoznala bi i uvažila problematiku Gorskog kotara te bi uvidjela da je goranski kraj u startu daleko ispod, a ne visoko razvijen kao što nam se podmeće. Solidarna politika bi uvidjela i uvažila da demografski izumire, da je prosječna plaća 3.300 kuna, prosječna mirovina 2.200 kuna, a s druge strane, 12 metara ogrjevnog drva, koje je ovdje skuplje nego igdje u Hrvatskoj košta 4000 kn, a zimske gume 2000'', kazala je Burić. HDZ rješenje goranske problematike vidi u donošenju održivih i razvojnih zakona, poput ''zakona o Gorskom kotaru'', navedeno je.

Izvješće s PGS-ove konferencije za novinare pripremio je Damir Pijaca, s pressa HNS-a i IDS-a Josip Krmpotić, a poslušajte i izjavu župana Zlatka Komadine u kojoj tumači zašto neće podržati prosvjed Gorana:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.