Hrvatski radio

Radio Rijeka

Zbog smanjenja stope PDV-a riječki Energo od 1. travnja pojeftinjuje plin i grijanje

01.04.2022.

11:07

Autor: Neva Funčić

Cijene plina

Cijene plina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zbog smanjenja stope PDV-a, većina Riječana od 1. travnja će plaćati plin 40 posto jefitinije. Naime, riječki Energo je po staroj cijeni osigurao dovoljne količine plina za opskrbu do jeseni, pa vladine mjere korisnicima donose znatno pojeftinjenje.

U peatk 1. travnja je na snagu stupio Vladin paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena energenta na građane i gospodarstvo, ukupno vrijedan 4,8 milijardi kuna. Rast cijene struje ograničen je na 9,6 posto, a plina za kućanstva na najviše 20 posto. 


Smanjena je stopa PDV-a na plin, s 25 na pet posto, pa će većini Riječana koji imaju ugovore s Energom, cijena plina čak pojeftiniti za 40 posto. 


Vladine mjere za kućanstva, uz smanjenje PDV-a na 5 posto, znače i da se cijena kilovatsata prirodnog plina umanjuje za deset lipa. Za korisnike koji imaju ugovor s Energom, to znači da će cijena pasti za otprilike 40 posto do 30. rujna do kada važe ugovori, tumači zamjenik direktora Energa Marko Križanec.


Razlika se događa i na cijeni centralnog grijanja, za koje je vladinim mjerama predviđeno smanjenje PDV-a s 25 na 13 posto. To znači da će građanima koji koriste centralno grijanje preko Energovih toplana računi za travanj biti za devet posto manji, što u apsolutnom iznosu znači četrdesetak kuna manje po računu, rekao je Križanec.


Mjere vlade su donesene na period od godinu dana, a ugovori Energa vrijede do jeseni, točnije do kraja rujna. U ovom je trenutku teško reći što će se dalje dogoditi. Postoje naznake da se tržišta smiruju, ali je tu i velika nepoznanica vezana za posljedice rata u Ukrajini, rekao je Križanec te dodao da o toj temi još ništa određeno ne može reći. 


Poslušajte razgovor:

Marko Križanec o riječkoj situaciji s plinom

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.