Hrvatski radio

Radio Rijeka

Županijski novci za poljoprivredu i turizam u Gorskom kotaru

18.02.2014.

16:16

Autor: Josip Krmpotić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Županija u razvoj Gorskog kotara ulaže dva i pol milijuna kuna. Skoro dva milijuna kuna pomoći će projektima Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu, a manjim dijelom sufinancirat će se uređenje mrkopaljskog skijališta.

Za šest projekata Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu Primorsko-goranska županija izdvaja milijun i 850 tisuća kuna, što je 80 posto ukupnoga ovogodišnjeg proračuna Centra. Poseban naglasak stavlja se na stočarstvo i govedarstvo jer je u vrlo kratkom vremenu od 100 tisuća litara mlijeka, koliko se skupljalo od proizvođača na čabarskom, delničkom i vinodolskom području, količina pala na svega 20 tisuća litara. Županija je na sebe preuzela troškove prijevoza dopremanja mlijeka do mljekare riječkoga PIK-a, a proizvođačima to budi nadu u bolju otkupnu cijenu litre mlijeka, koja trenutno iznosi 2 kune i 40 lipa.

Osim toga, 400 tisuća kuna Županija je namijenila uređenju skijališta Čelimbaša u Mrkoplju. Sljedeći bi županijski projekt mogao biti preuzimanje skijališta u Tršću te Golubinjaka. Gorani su zahvalni i zadovoljni što Primorsko-goranska županija kontinuirano ulaže u razvoj toga kraja, ali neće se, kažu zadovoljiti samo tim novcem, već će nešto pokušati dobiti i iz fondova Europske unije. Sa svečanog potpisivanja sporazuma o sufinanciranju goranskih projekata izvještava Josip Krmpotić:

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.