Hrvatski radio

Radio Rijeka

Hepatitis C je postao izlječiva bolest, a nove terapije lako se podnose

01.12.2022.

11:17

Autor: Tatjana Sandalj

Neliječeni hepatitis C može pridonijeti razvoju bolesti jetre

Neliječeni hepatitis C može pridonijeti razvoju bolesti jetre

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Europski tjedan testiranja na hepatitis i HIV baš je završio, a prvi dan prosinca je Svjetski dan HIV-a pa upozoravamo da se i na HIV i na hepatitise B i C možete testirati cijele godine. 

Besplatno i anonimno testirati se možete u Udruzi Hepatos na riječkoj adresi Blaža Polića 2 svakog četvrtka od 13 do 15 sati. Ili u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na Mlaki svakog ponedjeljka i srijede od 13 do 15 sati. Ili u riječkom KBC-u, svakodnevno.


Poruka ovogodišnjeg Svjetskog dana HIV-a je "Izjednačiti". To je poticaj za sve da radimo na rješavanju nejednakosti i doprinosimo eliminaciji infekcije HIV-om i AIDS-a. Hrvatska ima nisku učestalost HIV infekcije, koja je ove godine potvrđena kod sto osoba, a rana dijagnostika omogućava uspješno liječenje i smanjenje prijenosa bolesti. 


Uz današnje metode liječenja HIV je postao kronična bolest, bolest uz koju se kvalitetno živi, za hepatitis B postoji cjepivo, a hepatitis C je postao izlječiva bolest. Nove lijekove dobro podnose i od hepatitisa C se izliječe i bolesnici koji nekadašnje terapije nisu dobro podnosili, tumači predstojnik Klinike za internu medicinu riječkog KBC-a Davor Štimac.

Terapija je dostupna svima u Hrvatskoj, a radi se o jednoj tableti dnevno tijekom nekoliko tjedana.

Davor Štimac

Od dr. Štimca doznali smo da ni teži oblici bolesti jetre nisu kontraindikacija za nove lijekove protiv hepatitisa C. Ipak, ističe specijalist interne medicine, puno je bolje kada se postojanje virusa u organizmu otkrije prije nego pomogne razvoju težih oblika bolesti jetre kakvi su ciroza ili karcinom.


Virus se, kao tihi ubojica, može skrivati u organizmu desetljećima, bez ikakvih simptoma. Najčešće se otkriva tek kada se počnu razvijati neke druge bolesti ili redovitim krvnim pretragama koje pokažu da s jetrom nešto nije u redu. U riječkom KBC-u godišnje liječe 20 do 30 bolesnika od hepatitisa C, a mogli bi i više.


A jetra je u organizmu vrlo važna, podsjeća dr. Štimac koji je u suradnji sa stručnjacima iz 134 zemlje objavio znanstveni rad u kojem su kreirali novi naziv bolesti koja obuhvaća metabolička oštećenja jetre - MAFLD. 


Koje su sve rizične skupine mogući nositelji hepatitisa i HIV-a, te zašto su među njima i oni koji su transfuziju primili ranih devedesetih prošloga stoljeća ili ranije, poslušajte u razgovoru za Akademskih kvarat ure:

Davor Štimac: Hepatitis C je izlječiv

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.