Hrvatski radio

Radio Rijeka

Pod morem: Brioni kraj Visa

23.02.2022.

15:26

Autor: Albert Petrović

Podmorje

Podmorje

Foto: Danijel Frka / Radio Rijeka

Uz Danijela Frku,ostajemo i ove srijede kod otoka Visa,točnije uz njegovu južnu obalu gdje je,u veljači 1930. potonuo putničko-teretni parobrod Brioni. Izgrađen u Monfalconeu,1909. bio je elegantan i moderan parobrod,s kondenzatorom ugrađenim u motore,koji je osiguravao da se para ponovno iskoristi za pokretanje stroja.

Početkom rata, 1914. bio je rekviriran za potrebe Austrougarske mornarice, a 1917. je, ploveći iz Boke, kod Stare Baške doživio havariju, odnosno nasukao se da bi ga nakon nekoliko dana odteglio najjači tegljač mornarice: "Hercules". 


U vrijeme potonuća, Brioni je plovio Jadranom za talijanskog brodovlasnika iz Barija. Želeći uploviti u Višku luku kormilar je promašio za desetak stupnjeva i udario u hrid zvanu Jezera te vrlo brzo potonuo.


U nesreći je stradao jedan član posade, a brod je završio na pjeskovitom dnu krmom okrenut prema obali na dubini od 40 do 63 metra.


Drvene palube su istrunule pa se između ostataka željezne konstrukcije može zaći u samu utrobu broda koji je odlično očuvan i predstavlja jednu od najatraktivnijih olupina na tom dijelu podmorja, a nastanjuje ga obilje ribljeg svijeta, između ostalog brojne škarpine i ugori.


Valovi na valovima: Brioni kraj Visa

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.