Hrvatski radio

Radio Sljeme

Sortirnicu i kompostanu mora financirati Država

17.05.2023.

12:46

Autor: Radio Sljeme

Jakuševec

Jakuševec

Foto: Slaven Branislav Babic / Pixsell

Grad još uvijek nema sortirnicu ni modernu kompostanu, a samim time ni potpuno funkcionalan sustav gospodarenja otpadom. Grad je nije u mogućnosti samostalno financirati i očekuje dogovor s Državom.Nije vidljivo ništa zato što je bivša vlast, uz upute Države, napravila projekt sortirnice na Žitnjaku, kompostanu u Novskoj, a Centar za zbrinjavanje mješovitog otpada u Resniku. Tri lokacije, tri odvojena postrojenja, da bu Europska komisija rekla da to više neće financirati, pojasnio je gradonačelnik Tomislav Tomašević. Nacionalni plan gospodarenja otpadom trenutno je u raspravi, a Grad je vezanih ruku sve dok Država ne kaže kako će se sporni projekti financirati. 

Grad Zagreb to ne može sam financirati jednako kako to ne može niti jedna druga županija. U svakoj županiji se to financira ili iz EU fondova ili iz nacionalnih sredstava kao što je Fond za zaštitu okoliše i energetsku učinkovitost. U tom istom Nacionalnom planu za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju planirano je financiranje javno-privatnim partnerstvom što u konačnici znači da je grad to mora platiti sam, a novca nema. 

Otkud dvije milijarde kuna Zagrebu?, pita se gradonačelnik. Na žalost ono što se "guralo" četiri godine sada je doživjelo neuspjeh i ostalo bez financiranja iz Europske komisije. Konačna ideja o kojoj se razgovara je spajanje ova tri projekta u jedan kako bi se ipak uspjelo pribaviti financiranje iz Europske unije. Oko financiranja nužan je dogovor s Državom, napominje gradonačelnik jer ako se to postrojenje ne izgradi Država neće moći ostvariti nacionalne indikatore vezane za odvajanje i zbrinjavanje miješanog otpada. Time će konačna šteta biti još i veća jer to znači da nema povlačenja novaca za druge projekte.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.