Hrvatski radio

Radio Zadar

Kako doskočiti divljim odlagalištima, problem iz šume Musapstan "preselio" u jednu gradsku četvrt

14.09.2022.

13:18

Autor: Filip Buzov

divlje odlagalište/ilustracija

divlje odlagalište/ilustracija

Foto: Ivo Cagalj / Pixsell

Boom gradnje u Zadru prati i sve veći problem s divljim odlagalištima otpada. Kako nadležni gradski odjel tome može doskočiti, mogu li se poostrožiti kazne za počinitelje - bila je jedna od tema na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća. Mogli su se čuti razni prijedlozi vijećnika, od postavljanja dodatnih kontejnera do uvođenja rendžera.

Jedna je ovo od rijetkih tema oko koje nema suprostavljenih strana u Gradskom vijeću. Problem naravno nije od jučer, no sada kao posljedica sveprisutne gradnje i masovnog turizma - postaje sve veći i veći. 


Sama ta ruta od Dračevca prema Crnom, na tim poljima se gotovo svakodnevno iskrcava šuta, grad se širi prema istoku, veliki su građevinski radovi, grade se kuće...

Mate Lukić, vijećnik HSP

Slična situacija je i na Bokanjcu - govori nezavisni Enio Meštrović koji bi ne samo postrožio kazne nego i uveo novu službu.

Zaposlimo dvoje ljudi koji će stvarno biti rendžeri, koji mogu patrolirati i ako uhvate počinitelja na licu mjesta, da mogu pravo reagirati, sve ostalo je kasno,

vijećnik Enio Meštrović, nezavisni

A vijećnik Akcije mladih Ante Rubeša mišljenja je kako bi predsjednici mjesnih odbora trebali dojavljivati takve slučajeve.

Dao bi i naknadu predsjedniku MO da obilazi svoj mjesni odbor, da gleda, vodi računa i podnosi izvještaj vašem pročelništvu, ako se utvrdi da nije reagirao, naknada bi mu bila oduzeta.

Ante Rubeša, vijećnik Akcije mladih

HDZ- ov Ante Kolega ne odustaje od komunalnih redara, čak bi im osigurao i ispomoć.

Ja bih mu dodjelio zaštitare koji će biti spremni na intervenciju, svladati počinitelja ako treba..

Ante Kolega, vijećnik HDZ-a

Otišli ste predaleko - poručuje im vijećnik DP-a Damir Biloglav koji realnim smatra samo jedno rješenje.

Potrudimo se i stavimo više tih kontejnera na prilazima, valjda neće onda takvi produžiti u šumu...

vijećnik DP-a, Damir Biloglav

Što kažu u gradskoj upravi. Nadležni pročelnik Robertino Dujela priznaje kako su takvi slučajevi prava glavobolja jer se počinitelji rijetko uhvate na djelu, a uvođenje strožih kazni priječe zakonski okviri. Pozitivnih pomaka ipak ima, nedavno postavljene barijere zaštitile su šumu Musapstan, no isto tako problem se sada javlja u samom gradu.

Obećali smo riješiti park šumu Musapstan, no sada sva ta neprihvatljiva odbacivanja su se počela u drugim dijelovima grada, za ne povjerovati imamo takve slučajeve u Bilom Brigu.

Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša

Otpad u zapadnom dijelu dvorišta Šibenske 9, upućene zahvale djelatnicima Čistoće Zadar na brzoj reakciji

Otpad u zapadnom dijelu dvorišta Šibenske 9, upućene zahvale djelatnicima Čistoće Zadar na brzoj reakciji

Foto: BRIGom za BILI / Službena stranica MO Bili brig ( facebook) / /

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.