Hrvatski radio

Radio Zadar

Prijetnje nuklearnim oružjem uznemirile građane: Evo gdje se nalazi najmodernije atomsko sklonište u Zadru

03.03.2022.

14:57

Autor: Filip Buzov

bunkeri Zadar

bunkeri Zadar

Foto: Zeljko Mrsic / Pixsell

Zbog rata u Ukrajini i prijetnje nuklearnim oružjem, Grad Zadar počeo je provjeravati stanje skloništa za civile na području grada. Na popisu ih je pedesetak, a najmodernije atomsko sklonište koja imamo izgrađeno je u trgovačkom centru Relja veličine 290 četvornih metara .

U ovome trenutku velik dio njih ( u gradskom vlasništvu ) koriste razne Udruge, što je garancija, pojašnjavaju iz grada, kako se ti prostori redovito održavaju. Najmodernije atomsko sklonište koje imamo izgrađeno je u trgovačkom centru Relja, veličine je 290 četvornih metara, a uz opremu za pročišćavanje i dovod zraka, osiguran je i energetski sustav te izvor vode.Iako još uvijek u nevjerici prijetnja nuklearnim oružjem shvaćena je ozbiljno, tome svjedoče i pozivi uznemirenih Zadrana - priznaju nam u gradskoj upravi. Nitko ne želi podizanje panike, a evo kakvo je stanje na terenu : "Grad Zadar u svojoj evidenciji ima ih 50 - tak, ovakvih kao tu u centru Relja, možda jedno, dvoje, nema ih toliko puno, ostalo su obična skloništa u višestambenim zgradama, ili bedemima starim...takva je situacija u gradu Zadru  - kazao nam je pročelnik I.Katić. Skloništa su rađena 80 tih godina, i ovo sklonište ( Relja) građeno je po projektu iz 80 - tih godina, nakon toga razne vojno - političke doktrine su išle putem da neće biti nuklearnog rata, mi sada smo preventivno djelujemo, osvježili smo spisak - kazao nam je pročelnik  Tomislav Korona koji nam je potvrdio kako je sklonište u trgovačkom centru Relja - najmodernije što imamo. To sklonište u vlasništvo je privatno - pravne osobe, nalazi se dva kata ispod zemlje, počelo se graditi 2003. godine, ima 279 četvornih metara, ima tehničku opremu što se tiče dovoda i pročišćivanja zraka, svoj izvor vode, i svoj neutralni izvor napajanja električnom energijom..
U Domovinskom ratu dobro je poslužilo sklonište u župi Svetog Ivana izgrađeno 80 - tih godina, a gdje nas je danas dočekao - fra Jurica Galić: Tu jako puno vjernika svjedoči tom vremenu, kako je sklonište spasilo njihove živote, a sada sklonište služi kao ostava, i kao prostor za rekreaciju franjevačke mladeži i mladih koji djeluju u crkvi - A nadamo se kako će tako i ostati.

Tonski prilog skloništa u Zadru

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.