Hrvatski radio

Treći program

Inozemna gostovanja Riječke opere

25.10.2022.

22:58

Autor: Davor Schopf

Ansambl Riječke opere u Heraklionu

Ansambl Riječke opere u Heraklionu

Foto: D. Šokčević / HNK Zajc

Inozemna gostovanja Riječke opere

HR, U svijetu opere i baleta, 3. 11. 2022., 13:30 – 15:00

Opera HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci prošlu je sezonu zaključila gostovanjem, krajem srpnja, na prestižnom Opernom festivalu u Savonlinni, u Finskoj, jednom od najstarijih i najpoznatijih opernih festivala u svijetu. Tri je puta – 26., 28. i 30 srpnja, izvela operu Julije Cezar u Egiptu Georga Friedricha Händela, pod dirigentskom palicom maestra, ujedno i čembalista Benjamina Bayla, u dramaturgiji i režiji Marina Blaževića, te dva puta – 27. i 29. srpnja, dvije jednočinke Arlecchino Ferrucia Bussonija i Gianni Schicchi Giacoma Puccinija, pod ravnanjem Valentina Egela, ostvarene u koprodukciji s HNK-om u Osijeku.


Na početku ove sezone, 19. i 21. listopada, Riječka opera gostovala je u Grčkoj, na Kreti. U Kulturnom i konferencijskom centru “Andreas i Maria Kalokairinou” u Heraklionu prikazala je operu Otello Giuseppea Verdija, u režiji Marina Blaževića i pod ravnanjem grčkog dirigenta Myrona Michailidisa.


Redovitu rubriku Operni solisti posvećujemo našoj mezzosopranistici, nacionalnoj prvakinji Ruži Pospiš-Baldani, u povodu njezina 80. rođendana.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

U svijetu opere i baleta

Kroz osvrte, intervjue, kritičke prikaze i komentare pratimo događanja u opernom i baletnom životu u zemlji i inozemstvu. U intervjuima s umjetnicima i reportažama govorimo ne samo o hrvatskim, već i o inozemnim opernim kućama, festivalima i baletnim ansamblima. U redovitoj rubrici Operni solisti donosimo portrete domaćih i inozemnih opernih umjetnika uz njihove najpoznatije interpretacije, a posebno obilježavamo važne obljetnice. Interpretacijama pojedinih pjevača najavljuju se premijerne izvedbe u hrvatskim opernim kućama. Priprema Davor Schopf.

Poslušajte u Slušaonici