Hrvatski radio

Treći program

Nagrađeni radijski dokumentarac o Klepetanu i Malenoj premijerno na HR-u

17.02.2022.

12:38

Autor: Nikica Klobučar

Crtež rode

Crtež rode

Foto: Vanja Perković / -

Prije 28 godina, jedan je čovjek pronašao malenu ranjenu rodu. Pogođena u krilo, nije mogla letjeti. Bila je osuđena na smrt. No čovjek ju je spasio. Roda i dalje nije mogla letjeti, no ostala je na životu. Čovjek joj je promijenio sudbinu. Je li znao da će i ona jednako toliko promijeniti njegovu sudbinu?

Kako bi joj pružio sigurnost, toplinu i hranu—drugim riječima, nadoknadio njezino slomljeno krilo—Stjepan se morao odreći vlastite slobode kretanja. Zahvaljujući njemu—i suprotno svim izgledima—Malena je dobila priliku ne samo živjeti, nego i pronaći ljubav, Klepetana.


Prije otprilike 10 godina u lokalnim je novinama izašao članak o starcu i rodi. Malo po malo novost se proširila i priča je postala svjetski poznata kao jedna od najneobičnijih ljubavnih priča. No život nije roman. Biti nečija krila pozicija je na puno radno vrijeme. Kod nje nema godišnjeg odmora, nema mirovine. A pogotovo ne dok su medijski reflektori uključeni.


U ovome komadu, smještenom u ograničenom prostoru školskog dvorišta u Brodskome Varošu, Stjepanovi dani prolaze u brizi o Malenoj, dok on istovremeno pokušava krpati kraj s krajem.


Dokumentarna radio drama "Leti ili umri" autorice Marte Medvešek realizirana je u sklopu razvojnog treninga Europske radiofuzijske unije Åke Blomström za mlade radijske dokumentariste i uz podršku njemačke radijske produkcijske kuće Rundfunk Berlin Brandenburg. Emisija je 2021. na festivalu Prix Europa proglašena najboljim europskim radijskim dokumentarcem u 2021. godini. 


Autorica i redateljica: Marta Medvešek; urednik: Nikica Klobučar

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Dokumentarna radio drama

Dokumentarna radiodrama je osobita radijska emisija, u svijetu poznatija kao radio feature, koja nastoji bilježiti vrijeme i stvarnost u kojoj živimo obraćajući pri tom naročitu pozornost na zvuk i strukturu donošenja priče.

Poslušajte u Slušaonici