Hrvatski radio

Treći program

LINEWORKS Alexa Brajkovića u radijskoj proslavi Rođendana umjetnosti

12.01.2022.

15:07

Autor: Adriana Kramarić, Iva Lovrec Štefanović

Art's Birthday

Art's Birthday

Foto: Irina Steiger / /-

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua (1926-1987) koji je (na svoj rođendan) 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1 000 000 godina. Nastavljajući tu ideju nakon njegove smrti umjetnici diljem svijeta počeli su slaviti tu  zamisao VJEČNE MREŽE - a tako to bude i ove godine: svaka zemlja sudionica, svaki grad i mjesto na kojemu se proslava odvija - organizira svoje slavlje. Potpuno je nevažno radi li se o susretu nekoliko prijatelja u privatnom studiju ili o koncertnoj večeri u muzeju, galeriji, na radijskoj postaji ili u koncertnoj dvorani. Jedini uvjet jest da svatko (svaka skupina) svoje darove Umjetnosti šalje odnosno razmjenjuje s drugima. 

Hrvatski se radio uključuje po sedamnaesti put u međunarodni projekt skupine stručnjaka za ars acusticu Europske radiodifuzijske unije (EBU) koja za Art's Birthday  povezuje dvadesetak gradova. 


 

Alex Brajković

Alex Brajković

Foto: Vanja Babić / /-

Radijski urednici i producenti povezani u skupinu stručnjaka za ars acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) već 17 godina organiziraju zajedničko slavlje u eteru zahvaljujući (isprva satelitskim) radijskim prijenosima putem internetskog protokola kojima se razmjenjuju najrazličitiji događaji, koncerti, instalacije ili zvučni radovi nastavljajući Filliouovim tragovima. Izravna uključenja u prijenos koji povezuje dvadesetak europskih gradova, njihove nacionalne ili nezavisne radijske postaje i samostalne umjetnike, ovu jedinstvenu radiofonsku proslavu rastvaraju u četverosatnome trajanju od 20 sati do ponoći. 

Hrvatski radio na svojem Trećem programu preuzima prijenos-proslavu u sveukupnome trajanju otvarajući jedinstveno medijsko putovanje diljem Europe:  

Bratislava, Stockholm, Lausanne, Freiburg, Bukurešt, Lisabon, Madrid, Berlin, Bern, Beč, Antwerp, Beograd, Varšava, Leipzig i Ljubljana, te dakako i Zagreb.

Alex Brajković

Alex Brajković

Foto: Ana Knežević / /-

Ovih sam dana preselio zadnje komade opreme iz mojeg amsterdamskog studija u novi studio u divnoj prirodi okolice Zagreba. Osjećam da nikada nisam bio produktivniji, nema ljepšeg osjećaja od slobode stvaranja. Novi radovi su kombinacija različitih glazbenih utjecaja, možda bi ih se moglo objediniti u čudnovatom žanru zvanom IDM. Jedva čekam sudjelovati u proslavi umjetnosti i podijeliti glazbu s međunarodnom publikom!

Alex Brajković

Hrvatski radio je u proteklih šesnaest godina europskoj publici predstavio brojne hrvatske suvremene umjetnike sklone eksperimentiranju zvukom – ove godine to je mladi perkusionist, skladatelj i programer Alex Brajković. U multi-instrumentalnom, elektro-akustičkom performansu pod naslovom Lineworks Brajković istražuje ravnotežu između kompozicije i improvizacije, sintetiziranih i akustičnih zvukova, krutog i elastičnog glazbenog materijala, intenzivnih ritmova i ambijentalnih tekstura. Svoje skladbe izvodi uz korištenje modularnih sintesajzera, računala, udaraljki i manipuliranih zvukova iz prirode i studija. Ekskluzivno za Rođendan umjetnosti Alex Brajković premijerno će izvesti nova djela iz serijala Lineworks, a neke od skladbi koje će izvesti na koncertu u Studiju Bajsić na HRT-u dio su novog albuma koji će objaviti u proljeće.Adriana Kramarić, Marijana Begović, Iva Lovrec Štefanović

Adriana Kramarić, Marijana Begović, Iva Lovrec Štefanović

Foto: Emir Altić / /-

Proslave Rođendana umjetnosti koje su predstavljale hrvatske umjetnike u EBU projektu bile su prije pandemijskih uvjeta organizirane u pomno biranim atraktivnim zagrebačkim koncertnim, klupskim ili muzejskim prostorima, a sada se već drugu godinu, u skladu s epidemiološkim mjerama i situacijom, emitiraju iz našeg Studija Bajsić na HRT-u. Malobrojna će publika imati privilegiju biti u studiju, ali će uz radijski prijenos biti omogućen i video streaming na  Facebook stranici Dramskog programa Hrvatskog radija.

Već sedamnaesti put na Hrvatskom radiju Rođendan umjetnosti pripremaju urednice projekta Adriana Kramarić (Odjel Drama) i Iva Lovrec Štefanović (Odjel Glazbeni sadržaji) koja je i komentatorica izravnog prijenosa, a niz godina ovaj zahtjevni izravni prijenos događaja koji Zagreb šalje u međunarodni projekt tonski ostvaruje tonmajstorica Marijana Begović.
Marijana Begović - Rođendan umjetnosti 2020.

Marijana Begović - Rođendan umjetnosti 2020.

Foto: Adriana Kramarić / /-

Rođendan umjetnosti možete pratiti u eteru Trećeg programa HRA od 20 sati do ponoći, u ponedjeljak 17. siječnja, te putem platforme  hrti, dok će videostreaming koncerta iz Studija Bajsić biti dostupan na Facebook stranici Dramskog programa Hrvatskog radija. Nakon emitiranja prijenos možete naći u  Slušaonici.


Virtualni svijet koji postaje naša stvarnost u komunikaciji ali i praćenju umjetnosti, u ovom projektu još jednom potvrđuje sjajan model i ideju „vječne mreže“ kako je to osmislio izmislitelj rođendana umjetnosti Robert Filliou. Potreba povezivanja s drugima jača je nego inače, a ovaj će radijski događaj upozoriti (kao i uvijek) i na društvene i globalne teme, omogućujući umjetnicima da svojim prilozima istaknu važnost stvaralaštva i kulture uopće u našim životima.

Iva Lovrec Štefanović i Adriana Kramarić

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Rođendan umjetnosti

Rođendan umjetnosti slijedi ideju francuskog umjetnika Roberta Fillioua koji je 17. siječnja 1963. proglasio da je umjetnost rođena prije 1.000.000 godina. Nakon njegove smrti, 1987. godine umjetnici diljem svijeta slave njegovu zamisao "vječne mreže" (La Fete permanente). Skupina stručnjaka za ars acusticu pri Europskoj radiodifuzijskoj uniji (EBU) organizira radijsku proslavu objedinjujući u četverosatnome programu uključivanja iz dvadesetak gradova, uz različite umjetničke priloge. Hrvatski radio sudjeluje u projektu od 2006. godine prijenosima i uključivanjem vlastitih događaja.

Poslušajte u Slušaonici