Hrvatski radio

Treći program

Elementi Slobodana Kajkuta

12.05.2022.

21:35

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Elements, GOD 65

Elements, GOD 65

Foto: Kajkut / GOD, promo

Ciklus Glazba i obratno u 2 emisije predstavlja novitet austrijske nezavisne nakladničke kuće GOD Records  koja je pod kataloškim brojem 65 objavila djelo svojeg pokretača i voditelja Slobodana Kajkuta pod naslovom Elements.  


Kajkut u samoj formi i konceptu skladbe  uključuje i činjenicu da će se naći otisnuta na A i B strani vinilne ploče pa se tako i u našoj reprodukciji dijeli u dvije emisije, odnosno Element A i Element B


Zvuk koji Slobodan Kajkut uzima i filtrira ga posebnim efektima uključuje komorni ansambl neuobičajene instrumentacije - bas klarinet, rog, klavir, harfa i violončelo, a nastavak skladateljevih eksperimentiranja teksturama i instrumentalnim bojama iz prijašnjih skladbi u ovoj će otvoriti i nove mogućnosti.


Slobodan Kajkut

Slobodan Kajkut

Foto: Kajkut / promo

Još od mojih skladbi TERRIBLE FAKE (za klavir i bubnjeve 2013) i posebno DARKROOM (klarinet, vibrafon i sampler 2017), nastojim integrirati groove u klasični idiom suvremene glazbe. S obzirom da su ti eksperimenti uglavnom bili za manje sastave, ovaj sam put poželio napraviti transfer u veći sastav da bih imao više mogućnosti raditi s različitim teksturama i instrumentalnim bojama unutar harmonijskih struktura klastera i kromatskih kretanja melodija. Stalna transformacija i mutacija glazbenog materijala čini zvuk pokretljivim i cijelo djelo je posve morfirano.

Slobodan Kajkut

Snimku su za GOD Records ostvarili glazbenici uz samog skladatelja Slobodana Kajkuta koji se bavio programiranjem i elektroničkim transformacijama zvukova. 

Johannes Feuchter - bas klarinet
Maija Karklina - klavir
Magdalena Fürntratt - harfa
Myriam Garcia Fidalco - violončelo
Jason Pfiester - rog

Emisije ciklusa Glazba i obratno koje predstavljaju skladbu Elementi Slobodana Kajkuta na rasporedu su 13. i 20. svibnja u 22.30 a potom se mogu preslušati u Slušaonici

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

5 dana

Europski mozaik

Hrvatska umjetnička solo popijevka 2

Emisija

Glazba i obratno

U ciklusu predstavljamo eksperimentalnu glazbu recentne diskografije ili projektata, koncerte elektroničke scene, te različite snimke radiofonijske umjetnosti, ars acustice i sound-arta. Posebnu pozornost dajemo takvim ostvarenjima hrvatskih umjetnika.

Poslušajte u Slušaonici