Hrvatski radio

Treći program

Freiburški barokni orkestar svira Schuberta i Berlioza u Subotnjoj matineji

10.02.2022.

12:00

Autor: Dario Poljak

Freiburški barokni orkestar

Freiburški barokni orkestar

Foto: Britt Schilling / barockorchester.de

U Subotnjoj matineji, 12. veljače u 7:05 poslušajte koncert jednoga od najboljih ansambala za ranu glazbu u Europi, Freiburškoga baroknog orkestra.

Na početku emisije odlazimo u njemački grad Freiburg gdje Freiburški barokni orkestar održava redovite koncerte u svojoj sezoni. Orkestrom je u studenom prošle godine ravnao Pablo Heras-Casado, a solistica je bila mezzosopranistica Marianne Crebassa. Program čine dvije simfonije Franza Schuberta8. simfonija u h-molu, D. 759 Nedovršena i dovršena 5. simfonija u B-duru, D. 485. Između njih je ciklus od šest solopjesama za glas i orkestar Ljetne noći, op. 7 Hectora Berlioza na stihove Théophilea Gautiera.

Iz opera Figarov pir i La clemenza di Tito Wolfganga Amadeusa Mozarta čut ćemo dvije arije, a izvest će ih sopranistica Elsa Dreisig uz Baselski komorni orkestar kojim ravna Louis Langrée. Baš kao i Mozart, u 18. stoljeću djelovao je Giovanni Battista Reali. No on je obilježio instrumentalnu glazbu Venecije prve polovice stoljeća, a iz njegova opusa Sonatu na poznatu temu imena La Folia svira ansambl Le Consort. Potom ćemo svijet rane glazbe zamijenit onim sredine 19. stoljeća. Eugène Louis-Marie Jancourt na Pariškom je konzervatoriju predavao fagot, a osim pedagogijom bavio se i skladanjem. Kanadski glazbenici — fagotist Mathieu Lussier, violončelistica Camille Paquette-Roy i gitarist Sylvain Bergeron — izvest će njegovu 2. sonatu u F-duru.

Američki suvremeni skladatelj Philip Glass 31. siječnja ove godine proslavio je 85. rođendan. Njegov specifičan izričaj dočarat će nam islandski pijanist Víkingur Ólafsson izvedbom prvoga stavka skladbe Glassworks. Odmah zatim čut ćemo i skladbu engleskog skladatelja prve polovice 20. stoljeća, Erica Coatesa koji je najveću popularnost stekao Londonskom suitom 1933. godine. Donosimo je u izvedbi Simfonijskoga orkestra Slovačkoga radija pod ravnanjem Adriana Leapera. Na kraju emisije slušamo djelo Coatesova suvremenika, njemačko-nizozemskoga skladatelja Juliusa Röntgena. Njegovu 24. simfoniju u E-duru svirat će Helsingborški simfonijski orkestar kojim ravna David Porcelijn.

Nakon emitiranja na Trećem programu Hrvatskoga radija u subotu, 12. veljače 2022. od 7:05, emisiju možete čuti u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici