Hrvatski radio

Treći program

Koncert za životinje - glazba za divljinu

04.01.2022.

09:29

Autor: Izlog sadašnjice , Iva Lovrec Štefanović, Karolina Rugle

Koncert za životinje

Koncert za životinje

Foto: Jiří Šeda / -

Izlog sadašnjice u srijedu 5. siječnja u 20 sati ponosno predstavlja nagrađeni projekt konceptualnog događanja  Koncert za životinje, koji je prvog kolovoza 2020. održan usred planinskih livada na otvorenome kao osobna gesta zahvale umjetnika fauni i flori ali i tišini. Taj posebni koncertni projekt koji je sniman i emitiran naknadno (jer prijenos nije bio moguć zbog nepostojanja signala u toj divljini), ostvario je Češki radio s urednikom i redateljem Ladislavom Železnýjem, a uz vlasnika livade sudjelovalo je 10 glazbenika - skladatelja.

Mikrofoni su zabilježili i dragocjenu interakciju s okolišem za koji je koncert sviran - travu, insekte, gljive, drveće, brda, vjetar ili voda, a glazba se ponegdje šuljala vrlo tiho i jedva čujno. Događaj koji prenosimo u snimci Češkog radija počeo je u ranu večer uz zanimljiv zvučni okoliš prirode koja je pratila ulazak u noć. 

Koncert za životinje osvojio je nagradu Prix Europa za najbolji radijski glazbeni program 2021. 

Koncert za životinje - Zdeněk Závodný, saksofon

Koncert za životinje - Zdeněk Závodný, saksofon

Foto: Jiří Šeda / -

Zahvala životinjama što su dijelom okoliša u kojemu mi, ljudi, preživljavamo. Živimo u vrijeme kada možemo svjedočiti transformaciji čitavog ekosustava, ne samo iz gledišta vanjskog okoliša i utjecaja ljudskih aktivnosti, nego također iz očišta promjena koje se događaju u nama samima, u našim tijelima i umovima. Raznolikost okoliša, otpornost, prilagodljivost promjenama okoline, pozitivna motivacija za rješavanje tuge vezane uz okoliš te iskorijenjenosti društva ili digitalne demencije…problemi su to problem koje sve češće nalazimo u svome mentalnom prostoru. Neke vrste životinja i biljaka postaju ugrožene, temperature rastu, prostor postaje gust, a čitav ekosistem dramatično se mijenja. Na rubu smo šestog masovnog istrebljenja, prema izvješćima UN-a. Pogledamo li povijest našeg planeta i stavimo li je na vremensku liniju jedne godine, možemo reći da se proteklih 100 godina dogodilo u trajanju od otprilike sedam stotinki sekunde. 

Stotinu godina promjena koje su doista utjecale na naš svakodnevni život mogu se prikazati na takvoj vremenskoj liniji kao tek sedam stotinki sekunde… 

Slijedeći tu vremensku kompresiju, možemo poslušati otprilike 800 nanosekundi akustičkog kolaža koji se sastoji od snimke Koncerta za životinje kao način razmišljanja o trenutnome stanju stvari.  

Koncert za životinje

Koncert za životinje

Foto: Jiří Šeda / -

Glazba je bila vrlo tiha uz neke jedva čujne dijelove, primjerice dogodilo tijekom izvedbe  “Noiserére za cvrčke” ili kada su se zvukovi starog drveta savrvšeno stopili s akustičkim okolišem iz blizine. Događaj je počeo u ranu večer i nakon otprilike polovice predviđenog trajanja izvedbe sunce je zalazilo a zvučni se okoliš počeo polako mijenjati. 


Na trenutak vrijeme je bilo potpuno bez vjetra, a čuli su se glasni cvrčci i skakavci. Usprkos njihovoj glasnoći, bio je to trenutak zatišja. Svi su sjedili u tišini, slušajući zalazak. Divni proplanci gdje se odvio koncert nježno su prilagođeni, na prirodan način, a uredio ih je vlasnik te zemlje, dodajući lokve i prirodne bazene koje bi u proljeće posjećivala vrlo rijetka ptica koji dolazi loviti žabe i nositi ih svojoj mladunčadi. Njihovo je gnijezdo blizu Solana.I druge vrste ptica lete okolo loveći muhe i komarce, granje je puno leptira i drugih letećih insekata. Na granici vodene površine, između daha i zvuka, stvaraju se ontološki mjehurići – ničija zemlja i zemlja svega. Mjesto lucidne polifone tišine.

Koncert za životinje

Koncert za životinje

Foto: Jiří Šeda / -

Autori i izvođači bili su:

Zdeněk Závodný – saksofon

Filip Jakš – žičana sekcija u granju

David Danel – violina

Ivan Boreš – gitara

Martin Režný – mikro-sintetizator

Jiří Suchánek – vjetrenjače

Martin Janíček – granje i stare strukture

lan Mikyska – bas klarinet, flauta, bendžo

Milan Kárník Jakeš – violina

Matúš Kobolka – terenske snimke

Ostali izvođači uključuju ovce te vlasnika livade Zdeněka Poštulku.

Ton majstori Roman Kolliner i Adam Kowal.

Urednik i redatelj projekta Ladislav  Železný/ produkcija Češki radio 2020.


Koncert za životinje

Koncert za životinje

Foto: Jiří Šeda / -

Koncert za životinje održan je u divljini kao ne-javni događaj, a tek je u radijskome emitiranju postao javno dostupan. 


Nagrađeni projekt iz produkcije Češkog radija za Izlog sadašnjice su pripremili Karolina Rugle, Dražen Puklavec i Danijel Turk, a odabrala urednica Iva Lovrec Štefanović. 

Nakon emitiranja dostupno u Slušaonici

Koncert za životinje

Koncert za životinje

Foto: Jiří Šeda / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Izlog sadašnjice

Ciklus koji više od 25 godina prati suvremenu glazbu kroz festivale (u Hrvatskoj i inozemstvu, putem razmjene EBU). Najnovije skladbe, praizvedbe, poznati i veliki festivali suvremene glazbe, ali i mali alternativni festivalski projekti.

Poslušajte u Slušaonici