Hrvatski radio

Treći program

Murray Perahia - 75. rođendan u Subotnjoj matineji

16.06.2022.

15:00

Autor: Dario Poljak

Murray Perahia

Murray Perahia

Foto: Harald Hoffmann / Deutsche Grammophon

Koncertni blok ove Subotnje matineje vodi nas u prošlost. Iz arhiva Švedskoga radija donosimo snimku zabilježenu u Stockholmu 1979.

Američki pijanist Murray Perahia ove godine slavi 75. rođendan. Tim povodom Švedski radio počastio nas je snimkama iz svoga bogatog arhiva. Tako ćemo čuti recital koji je Murray Perahia održao u lipnju 1979. Na programu su djela Wolfganga Amadeusa Mozarta, Franza Schuberta i Frédérica Chopina.

Murray Perahia rođen je u New Yorku, a želja za ozbiljnijim vježbanjem klavira procvala je kod njega tek u 15. godini, da bi dvije godine kasnije počeo studij na konzervatoriju Mannes School of Music. Iako je na ljetnim seminarima učio od Rudolfa Serkina, Alexandera Schneidera i Pabla Casalsa, ističe da je najveći utjecaj na njegov pijanizam imala suradnja s Benjaminom Brittenom i Peterom Pearsom te poseban odnos s Vladimirom Horowitzem.

Nakon pijanističkog recitala odlazimo u svijet komorne glazbe. Donosimo Trio sonatu u B-duru iz zbirke Essercizii Musici Georga Philippa Telemanna. Odmah zatim slijedi Klavirski kvintet u a-molu "Volga" čija je autorica austrijska pijanistica, violinistica i skladateljica Maria Bach. Dašak francuske glazbe donijet će Bergenska filharmonija pod ravnanjem Sir Andrewa Davisa izvedbom uvertire Kralj Lear, op. 4 Hectora Berlioza, dok će Baselski simfonijski orkestar svirati Divertissement Édouarda Laloa.

Subotnju matineju poslušajte u subotu, 18. lipnja 2022. s početkom u 7:05 sati na Trećem programu Hrvatskoga radija. Nakon emitiranja emisija će biti dostupna u Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici