Hrvatski radio

Treći program

Muzika za sirene

16.12.2021.

11:12

Autor: Iva Lovrec Štefanović

Muzika za sirene

Muzika za sirene

Foto: Karel Šuster / -

Ciklus Glazba i obratno u nizu emisija predstavlja jedinstveni projekt BERG orkestra u koprodukciji Češkog radija koji je ove godine osvojio prestižnu nagradu festivala Prix Italia u kategoriji glazba. Radi se o seriji  20 novih naručenih djela koja koriste činjenicu da se u Češkoj svake prve srijede u mjesecu testiraju zvukovi sirena i upravo su uz te zvukove naručene skladbe izvođene uz izravni radijski prijenos.


Od 2019. godine do zaključno kraja 2020. ostvaren je tako projekt „Hudba k Sirene“ odnosno „Music for Sirenes“ – ili – glazba za i uz sirene, kako bismo mi preveli ovaj jedinstveni pothvat.

Svake prve srijede u mjesecu, u podne sve sirene otprilike 3 minute testiraju svoju operabilnost, a taj je događaj bio istovremeno u projektu i zvučni prinos mikro-koncertima na određenome prostoru u tumačenju glazbenika BERG orkestra, pri čemu su upravo prostori izvedbe bili uključeni i u koncepte samih skladbi. 


"Raduj se" Slavomíra Hořínke

"Raduj se" Slavomíra Hořínke

Foto: Karel Šuster / -

Šesta emisija toga niza ovoga petka na HR3 u 22.30 predstavlja desetu i jedanaestu skladbu projekta obilježenu ljudskim glasovima:

„Raduj se“ Slavomíra Hořínke i „Sirene Titana“ Jana Ryanta Dřízala.


Djelo „Raduj se“ temeljeno je na ulomku pisma iz 13.stoljeća koje je pisala Sveta Klara iz Asiza Svetoj Agnezi Češkoj, izvedba je ostvarena 4. ožujka 2020. u samostanu Svete Agneze. "Sirene Titana" Jana Ryanta Dřízala

"Sirene Titana" Jana Ryanta Dřízala

Foto: Karel Šuster / -

Rečenice iz romana Kurta Vonneguta „Sirene Titana“ dale su naslov knjizi ali i djelu Jana Ryanta Dřízala uz jednostavan koncept - kanonski razvoj omogućava rezonancu ženskih glasova u čudesnom prostoru Podoli bazena. Izvedba je ostvarena u lipnju 2020. pod ravnanjem samog skladatelja. 

"Sirene Titana" Jana Ryanta Dřízala

"Sirene Titana" Jana Ryanta Dřízala

Foto: Karel Šuster / -

U Slušaonici ciklusa Glazba i obratno možete preslušati prethodne emisije i radove iz nagrađenog niza "Muzika za sirene", a moguće je pregledati te jedinstvene mikro-koncerte na Youtube kanalu projekta. 


Raduj se

Sirene Titana

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Glazba i obratno

U ciklusu predstavljamo eksperimentalnu glazbu recentne diskografije ili projektata, koncerte elektroničke scene, te različite snimke radiofonijske umjetnosti, ars acustice i sound-arta. Posebnu pozornost dajemo takvim ostvarenjima hrvatskih umjetnika.

Poslušajte u Slušaonici