Hrvatski radio

Treći program

Otvorenje 59. Glazbene tribine u Osijeku

08.11.2022.

15:44

Autor: Hrvatski radio

59. Glazbena tribina Osijek

59. Glazbena tribina Osijek

Foto: HDS / HDS

U izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija u srijedu 8. studenoga, u 20.00 sati, prenosimo Svečano otvaranje ovogodišnje 59. Glazbene tribine Osijek

Nakon niza godina u Opatiji, pa u Puli, i potom ponovno u Opatiji, Glazbena tribina Hrvatskog društva skladatelja, već drugu godinu održava se u Osijeku, koji je kao kulturno središte istoka Hrvatske, u kojem djeluje Akademija za umjetnost i kulturu, idealno okruženje za promociju suvremene glazbe, posebno one hrvatskih autora.

Festival će otvoriti koncert Zbora Hrvatske radiotelevizije u konkatedrali sv. Petra i Pavla, a tijekom naredna četiri dana publika će imati priliku poslušati koncerte nekih od ponajboljih hrvatskih i inozemnih ansambala za suvremenu glazbu, kao što su Kvartet Papandopulo, Trio Elogio, ansambl Zeitfluss, kao i umjetnike koji su bliski jazzu ili world music izričaju, poput vrhunskog finskog klarinetista Mikka Raasakkae, međunarodno nagrađivanog ciparskog trija Monsieur Doumani te Zorana Majstorovića i njegovog kvarteta.

Na koncertu otvorenja Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija bit će predstavljeno novo djelo skladatelja koji podjednako svoju pozornost poklanja suvremenoj ozbiljnoj i jazz glazbi, Antuna Tomislava Šabana, njegova Missa modularis, a ovoj skladbi Zbor HRT-a pridružuje još niz ulomaka i djela suvremenih hrvatskih i inozemnih skladatelja koji pripadaju željeznom repertoaru ovog ansambla. Izvest će skladbu Ruke za zbor a cappella Frane Paraća, koja je praizvedena 2017. godine, po narudžbi organizacije komornih zborova Europe Tenso, za obilježavanje 100. godišnjice od završetka Prvog svjetskog rata. Uz Paraćevu skladbu na programu je skladba još jednog hrvatskog skladatelja čiji je rukopis snažno obilježio hrvatsku glazbu za zbor 20. i 21. stoljeća i repertoar Zbora HRT-a, Memento homo Davorina Kempfa. Na programu su i ulomci u prošloj sezoni praizvedenog djela Pet stadija žalovanja Krešimira Seletkovića, u kojima se Zboru HRT-a pridružuje solist na violončelu, Branimir Pustički. Duhovnu nit programa zaokružit će ulomci dvaju antologijskih duhovnih djela za zbor a cappella s kraja 20. stoljeća – ulomci Koncerta za zbor Alfreda Schnittkea, te završna Molitva iz Kanona pokajanja Arva Pärta.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

3 dana

Era interneta

Ilustracija

Vezani sadržaj

Emisija

Sfumato

Koncerti Zbora Hrvatske radiotelevizije, pod ravnanjem šefa dirigenta Tomislava Fačinija i u suradnji s nizom gostujućih glazbenika, ove godine sele se u galerijski prostor Laube. Tijekom osam koncerata u novoj sezoni program seže u rasponu od velikih djela romantične literature, Cjelonoćnog bdijenja Aleksandra Grečanjinova ili Rossinijeva Male svečane mise, do važnih ostvarenja skladatelja 20. i 21. stoljeća poput Arva Paerta i Joepa Franssensa. Na programu su i tri praizvedbe hrvatskih skladatelja Srećka Bradića, Berislava Šipuša i Krešimira Seletkovića.

Poslušajte u Slušaonici