Hrvatski radio

Treći program

Ranoglazbeni punkt

21.09.2022.

07:17

Autor: Dario Poljak

Ranoglazbeni punkt

Ranoglazbeni punkt

Foto: HRT / HRT

Nova emisija na Trećemu programu Hrvatskoga radija u sklopu ciklusa Život glazbe srijedom će vas odvesti na sjecište priča o ranoj glazbi. Riječ je o emisiji koja ranu glazbu predstavlja kroz najrazličitije teme kojima je zajedničko povijesno obaviješteno izvođenje.

Rana glazba u ovome slučaju podrazumijeva glazbovanje od prijelaza 8. u 9. stoljeće sve do prijelaza 18. u 19. stoljeće, tj. od gregorijanskih napjeva do zreloga klasicističkog sonatnog oblika. U središtu emisije, dakako, neće biti samo glazba nego i glazbenici — predstavit ćemo najrazličitije pojedince i ansamble posvećene istraživanju i izvođenju rane glazbe na povijesno obaviješten način.


Tema prve emisije vodi nas na sjever Jadrana na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće, u svojevrsno zlatno doba Venecije. Istražujemo kako je izgledala glazba toga vremena u bazilici sv. Marka, ali i oko nje. Tko su bili njezini orguljaši i skladatelji koji su potražili inspiraciju i na drugim mjestima poput tada vrlo novih i modernih opernih pozornica.Osim djela skladatelja poput Claudija Monteverdija i Francesca Cavallija, glazbu njihovih venecijanskih prethodnika, ujaka i nećaka Andree i Giovannija Gabrielija donosimo na snimci koncerta ansambla La Venexiana koji vodi Claudio Cavina. Snimka je ostvarena na Sanktgallenskome festivalu, 26. svibnja 2015.


Druga emisija povezat će Veneciju s Dresdenom. Baš je tu relaciju izabrao Frederick Augustus II., saski izborni knez, kojega je umjetnost zanimala više nego diplomacija. Poveo je na put u Veneciju i svoje glazbenike - violinista Georga Pisendela, oboista Johanna Christiana Richetra i kontrabasista Jana Dismasa Zelenku. Kakve su ondje kontakte ostvarili i kakvu su glazbu ponijeli u Dresden otkrit će ansambl Zefiro pod vodstvom oboista Alfreda Bernardinija.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Ranoglazbeni punkt

Emisija Ranoglazbeni punkt mjesto je susreta s ranom glazbom u njezinim brojnim suvremenim izdanjima. Slušamo ansamble iz cijelog svijeta, specijalizirane za različite ranoglazbene stilove i razdoblja. Kao zasebna cjelina unutar svijeta klasične glazbe, rana glazba svojevrsni je fenomen glazbene suvremenosti koji želimo istražiti u novoj emisiji u okviru ciklusa Život glazbe srijedom.

Poslušajte u Slušaonici