Hrvatski radio

Treći program

Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkoga radija iz Kölna svira Dvořáka, Joliveta i Beethovena

25.02.2022.

12:10

Autor: Dario Poljak

Dirigent Manfred Honeck

Dirigent Manfred Honeck

Foto: Felix Broede / EBU/WDR

Na početku emisije iz ponude EBU-a donosimo koncert Simfonijskoga orkestra Zapadnonjemačkoga radija pod ravnanjem Manfreda Honecka.

Simfonijski orkestar Zapadnonjemačkoga radija iz Kölna svirat će nam u prvome dijelu emisije. Iz riznice Euroradija donosimo koncert održan u travnju 2021. Pod ravnanjem Mafreda Honecka izvodi djela Antonína Dvořáka, Andréa Joliveta i Ludwiga van Beethovena. Solist je fagotist kölnskoga orkestra, Mathis Kaspar Stier, nagrađivan na brojnim međunarodnim natjecanjima, među ostalim i na ARD-ovu natjecanju 2019.

Gino Marinuzzi talijanski je dirigent i skladatelj s početka prošloga stoljeća čija je djela, među ostalim, izvodio i maestro Nikša Bareza. Pod njegovim ravnanjem slušamo skladbu Sicania u izvedbi Simfonijskoga orkestra Hrvatske radiotelevizije.

Suvremeni skladatelj John Adams također će biti na programu današnje emisije, a Škotski kraljevski nacionalni orkestar izvest će prvi stavak njegove Naivne i sentimentalne glazbe. Nakon bogatog orkestralnog zvuka intimnu komornu atmosferu ponudit će klarinetist Andreas Ottensamer i pijanistica Yuja Wang izvodeći Grand duo concertant Carla Marije von Webera. Pijanist Julien Libeer predstavit će nam Suitu za klavir, op. 14 Béle Bartóka, a violinistica Marianne Thorsen uz Bergensku filharmoniju pod ravnanjem Neemea Järvija svirat će Violinski koncert u A-duru, op. 6 Johana Svendsena.

Emisiju nakon emitiranja u subotu, 26. veljače od 7:05 na HR3 poslušajte u našoj Slušaonici.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Subotnja matineja

Subotnja matineja je emisija posvećena najboljim i najomiljenijim klasičnim glazbenim ostvarenjima. Težište je istovremeno na skladateljima i izvođačima, pri čemu u središnjem dijelu emisije možemo čuti i razgovor o aktualnom glazbenom događaju.

Poslušajte u Slušaonici