Hrvatski radio

Treći program

Stephen Sondheim - reinventor mjuzikla

03.01.2022.

11:23

Autor: Irena Paulus, Zvukopis, Iva Lovrec Štefanović

Stephen Sondheim (1930-2021)

Stephen Sondheim (1930-2021)

Foto: DOUGLAS ELBINGER / GETTY IMAGES

Radijsko sjećanje na titana američkog mjuzikla Stephena Sondheima (1930-2021) donosi Zvukopis u siječnju srijedom na HR3 u 22.30. Muzikologinja Irena Paulus predstavlja ga uz glazbe iz mjuzikla Into the Woods (U šumi) i možda najpoznatijeg od svih njegovih uspješnih ostvarenja Sweeny Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta. 


 

U povijesti glazbenog kazališta vrlo se malo autora moglo pohvaliti činjenicom da su pisali i stihove i glazbu svojih glazbeno-scenskih djela. Uz Irvinga Berlina, Colea Portera, Franka Loessera, Jerryja Hermana i Noëla Cowarda, tim se talentom dičio i Stephen Sondheim koji se probio u svijet američkog show biznisa kao pisac stihova za mjuzikl Leonarda Bernsteina West Side Story (1957), a bio je i autor teksta mjuzikla Gypsy (1959) skladatelja Julea Stynea koji je pisan za zvijezdu, glumicu Ethel Merman.

To je bio početak plodne, raznolike i nadasve kreativne karijere, jer Sondheim je već inzistirao da piše i tekst i glazbu mjuzikla na kojima je radio. Njegovi se mjuzikli rijetko oslanjaju na standarde američkog mjuzikla - zapravo se češće od njih odmiču, i stoga njegova karijera nije bila obilježena komercijalizmom pristupa i bezuvjetnom popularnošću, odnosno nije ga prihvaćala široka publika. Mnogi njegovi mjuzikli nisu atraktivni, ali detaljno promišljaju odnos tona i riječi, te dočaravaju radnju harmonijski, melodijski i instrumentacijski odmičući se od ustaljenih glazbeno-scenskih stereotipa.

Struka je, s druge strane, prepoznala posebnost Sondheimova rada i to nizom nagrada među kojima je jedanaest nagrada Tony, kao i Pulitzerova nagrada za mjuzikl Sunday in the Park With George, koji je bio nadahnut slikom francuskog slikara Georgesa Seurata Nedjeljno poslijepodne na otoku La Grande Jatte.


Stephen Sondheim

Stephen Sondheim

Foto: Fred R. Conrad / New York Times

Stephen Sondheim je tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća napisao (kao tekstopisac i kao skladatelj) brojne vrhunske mjuzikle, međusobno različite ne samo tematski, nego idejno i stilski. Među njima su mjuzikli Company (1970), Follies (1971), A Little Night Music (1973), Pacific Ouvertures (1976), Sweeney Todd (1979), Merrily We Roll Along (1981), Sunday in the Park With George (1984) i Into the Woods (1987).

Mjuzikl U šumi (Into the Woods) isprepliće zaplete nekoliko poznatih bajki istom propitujući posljedice želja glavnih likova iz Pepeljuge, Zlatokose, Crvenkapice, te Janko i čarobni grah i nekih drugih. Glazbeno je mjuzikl  Into the Woods prepun „uglatih“ kvartno-kvintnih melodija koje usprkos svojoj neatraktivnosti plijene pozornost, dok dijelovi sadržaja poznatih dječjih priča vode u neočekivani, a pomalo i mračan rasplet.


U šumi / Into the Woods

U šumi / Into the Woods

Foto: - / Disney

Mjuzikl Sweeney Todd: Đavolji brijač Fleet Streeta još je mračniji – dapače, pripada svojevrsnom horror podžanru, ako takav uopće postoji. Glazbeno, međutim, donosi atraktivnije melodije od nekih drugih Sondheimovih mjuzikla. Radnja je smještena u London u 19. stoljeće, a u središte pozornosti stavlja krvavu osvetu Benjamina Barkera, brijača kojega je korumpirani sudac Turpin osudio na zatvor,  uzrokujući smrt Barkerove žene i kćeri. Kad se nađe na slobodi, Benjamin uzima novo ime Sweeney Todd, i otvara brijačnicu iznad pekarnice gospođe Lovett, te se uz njezinu pomoć počinje osvećivati. Njegove mušterije postaju njegove žrtve, a njihova se tijela prerađuju u mesne pite gospođe Lovett.

Sweeney Todd, film Tima Burtona

Sweeney Todd, film Tima Burtona

Foto: - / -

Premda se često nisu dugo zadržavali na kazališnim daskama, Sondheimovi mjuzikli doživljavali su filmske adaptacije. Tako je mjuzikl Sweeney Todd  u kazalištu režirao slavni Harold Prince, a u filmsku verziju 2007. godine uobličio redatelj Tim Burton s neizbježnim Johnnyjem Deppom u naslovnoj ulozi Sweeneya Todda. Into the Woods je za kazalište režirao James Lapine, a za prikazivanje na filmskom platnu 2014. godine mjuzikl je adaptirao Rob Marshall, uz ekipu sastavljenu od samih glumačkih zvijezda poput Meryl Streep, Emily Blunt, Anne Kendrick, Chrisa Pinea i (dakako) Johnnyja Deppa.

Irena Paulus

Irena Paulus

Foto: Zoran Sajko / -

Moglo bi se reći da je Stephen Sondheim izumio novu vrstu mjuzikla - „pametne mjuzikle“ ili „mjuzikle za intelektualce“, u kojima ne igra na kartu privlačnih, pjevnih melodija i atraktivnih harmonija. Sondheim nije podilazio ni publici ni kritici, njegovi mjuzikli su me baš oduševili, naročito ovi koje sam odabrala za Zvukopis.

Irena Paulus

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zvukopis

Ciklus emisija u kojima Irena Paulus predstavlja glazbu koja pripada nekom drugom umjetničkom izričaju – filmsku, kazališnu, mjuzikl, ali i glazbu za video-igre, reklame. Posebnu pozornost usmjerava na hrvatske autore, glazbu iz recentnih ostvarenja, te u tematskome nizu predstavlja značajne autore.

Poslušajte u Slušaonici