Hrvatski radio

Treći program

Helena Klakočar-Vukšić o svom grafičkom romanu "El Shatt / fragmenti"

07.04.2023.

15:36

Autor: Josip Grozdanić

Naslovnica grafičkog romana El Shatt / fragmenti Helene Klakočar-Vukšić

Naslovnica grafičkog romana El Shatt / fragmenti Helene Klakočar-Vukšić

Foto: Umjetnička organizacija Javni prostor / HRT

U izdanju Umjetničke organizacije Javni prostor nedavno je objavljen grafički roman "El Shatt / fragmenti" autorice Helene Klakočar-Vukšić. Tim povodom razgovaramo s gospođom Klakočar-Vukšić, akademskom slikaricom i autoricom stripova koja djeluje na širokom polju vizualnih umjetnosti, od ilustracije i instalacije preko grafičkog dizajna do animacije. Helena Klakočar-Vukšić autorica je biografskih i autobiografskih stripova koja se u svojim djelima ne libi iznošenja društvenih i političkih komentara i stavova.

Helena Klakočar-Vukšić

Helena Klakočar-Vukšić

Foto: Helena Klakočar-Vukšić / HRT

Helena Klakočar-Vukšić rođena je u Tuzli a odrasla u Mariboru, gdje je završila osnovnu školu i gimnaziju. Nakon što je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti diplomirala na odjelu dizajna, na Beeldende kunst Academie u Tilburgu stekla je diplome iz animacije i slikarstva. Najpoznatije ostvarenje Helene Klakočar-Vukšić je autobiografski strip "Nemirno more", koji je pod izvornim naslovom "Passage en douce" premijerno objavljen u Nizozemskoj 1999. godine. Godinu kasnije "Nemirno more" je na jednom od dva najvažnija europska festivala stripa, onom u francuskom Angoulemeu, osvojila Nagradu za najbolji album stranog autora objavljen na francuskom jeziku, te nagradu France Info pariškog Radija Info za najbolji dokumentarni strip.


Njezinu bogatu karijeru strip-autorice obilježila su i mnogobrojna putovanja i zemlje u kojima je živjela. Njezin hvaljeni strip "Zid Mediteran" objavljen je i u Francuskoj, Italiji, Sloveniji i drugim zemljama, a govori o posadi broda BŠ-72 Andrija Mohorovičić koja je spašavala izbjeglice na Mediteranu. U svojim stripovima Helena Klakočar-Vukšić pripovijeda osobne priče, priče o životnom kaosu, o izbjeglištvu, o svojoj obitelji. Grafički roman "El Shatt / fragmenti" još je jedno dokumentarno i dijelom biografsko ostvarenje Helene Klakočar-Vukšić, u kojem se tematizira zbjeg velikog broja stanovnika Dalmacije u egipatski logorski kompleks El Shatt tijekom jeseni 1943. godine, za vrijeme Drugog svjetskog rata.


Razgovor s Helenom Klakočar-Vukšić o grafičkom romanu "El Shatt / fragmenti" i njezinim ostalim djelima poslušajte u emisiji "Strip na Trećem" Trećeg programa Hrvatskog radija, u ponedjeljak 10. travnja te naknadno u Slušaonici HRT-a.

Tabla grafičkog romana "El Shatt / fragmenti" Helene Klakočar-Vukšić

Tabla grafičkog romana "El Shatt / fragmenti" Helene Klakočar-Vukšić

Foto: Umjetnička organizacija Javni prostor / HRT

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

13 dana

Europski mozaik

Wolfgang Sawallisch

Vezani sadržaj

Emisija

Strip na Trećem

Strip na Trećem novi je serijal emisija o stripu kao zanimljivoj, dinamičnoj i popularnoj umjetnosti koji se emitira jedanput mjesečno svakog drugog ponedjeljka u mjesecu od 22:03 do 22:30. Tematizira se strip u hrvatskoj i svjetskoj kulturi.

Poslušajte u Slušaonici