Hrvatski radio

Treći program

Seid Serdarević: Jedan projekt raste iz drugoga

21.02.2022.

12:53

Autor: Lidija Lacko Vidulić

Seid Serdarević

Seid Serdarević

Foto: Potjera / HRT

Unatoč nesigurnim vremenima, pandemiji i inflaciji, vlasnici jedne od najuspješnijih izdavačkih kuća u Hrvatskoj "Fraktura", bračni par Serdarević, osnovali su novu izdavačku kuću "Bodoni". Frakturina sestrinska tvrtka specijalizirana je za klasike. Od samog početka bavljenja izdavačkim poslom vlasnici Frakture rastu i šire se usprkos svim izazovima s kojima je proteklih dvadeset godina bio suočen izdavački i kulturni sektor. 2015. proglašeni su najboljim stranim nakladnikom na Sajmu knjiga u Londonu, organiziraju jedan od najvažnijih međunarodnih kulturnih festivala u zemlji – Festival svjetske književnosti, 2020. su otvorili knjižaru koja je krajem prošle godine dobila nagradu kao najbolja samostalna knjižara u Zagrebu, sve o novom poslovnom potezu Seid Serdarević otkriva u emisiji Razgovor s povodom.

- Jedan projekt raste iz drugoga, o svakom potezu koji povlačimo najprije dobro razmislimo. Bodoni je nakladnička kuća, Frakturina sestrinska tvrtka koja će se specijalizirati za izdavanje klasika, novih prijevoda važnih djela, suvremenih i zaboravljenih klasika te za slikovnice. Nije da takve knjige nismo već izdavali u Frakturi, poput Gombrowicza, Musila ili Thomasa Manna... Upravo su ti autori pokazali da postoji potreba za literaturom trajnije vrijednosti kojoj se čitatelji stalno vraćaju. U ovim kriznim vremenima se pokazalo da je važna trajna vrijednost. Htjeli smo tu literaturu odvojiti dizajnom i staviti je pod novu "kapu", pod ono što se zove "imprint" u inozemstvu, a mi još nemamo izraz za to. S druge strane, primijetili smo i da dio naše publike traži slikovnice. Stasala je odlična nova generacija hrvatskih ilustratora, surađivat ćemo s njima i domaćim autorima, a Marija Ott Franolić kao urednica promišljat će kako djeci prezentirati sliku i tekst. Kao što je Fraktura dobila naziv po pismu kojim je tiskana prva knjiga – Gutenbergova Biblija, tako je nova izdavačka kuća nazvana po Giambattistu Bodoniju, slavnom talijanskom tiskaru iz druge polovice 18. stoljeća. Riječ je o čovjeku koji je pomaknuo granice tiskarstva i izmislio prvi modermi tip pisma kojim se tijekom 19. stoljeća tiskala većina knjiga pa čak i novina, objasnio je Serdarević.


Prva knjiga u novoj izdavačkoj kući objavljena je još krajem prošle godine. Riječ je o slikovnici "Moje mjesto pod suncem" koju su radili Mirko Ilić, Rujana Jeger i Slavenka Drakulić, a objavljena je u sklopu humanitarne akcije jedne riječke udruge i sav je prihod uložen u uređenje prostora za rad s djecom ispod ruba siromaštva. No, pravi početak su četiri upravo objavljena naslova: "Doba mjedi" Slobodana Šnajdera, "Mačka iznutra" Williama S. Burroughsa, nova knjiga našeg suvremenog klasika Miljenka Jergovića "Trojica za Kartal" te veliko otkriće - roman "Ključ od velikih vrata" Hinka Gottlieba, naš prvi roman o holokaustu koji je objavljen 1947. na engleskom, a sada je prvi put dostupan na hrvatskom jeziku na kojem je i pisan.


- Kada smo 2002. osnivali Frakturu, velika promjena koja će zahvatiti svijet nakon terorističkih napada 9. 11. 2001. možda se naslućivala, ali je nismo bili svjesni. Internet je bio tek u povojima, telefoni još nisu bili pametni nego samo mobilni, nije bilo anksioznosti kakva nas danas opterećuje, u Hrvatskoj je postojao naboj i želja za velikom promjenom. Tada smo bili puno mlađi, imali smo entuzijazam, ali puno manje iskustva. Sa sadašnjim iskutvom je ipak puno lakše krenuti u neki novi projekt. Nije to samo pitanje novca, nego i znanja i želje. Kao što nas je veselilo i organizirati Festival svjetske književnosti, pomicati granice i postavljati nove ciljeve, rekao je Serdarević te otkrio je li bilo i loših izdavačkih odluka, što bi preporučio onima koji tek razmišljaju o pokretanju nekog projekta u kreativnom sektoru, na koji način prati trendove u svjetskom izdavaštvu te koji su mu autori na popisu želja kao izdavaču i direktoru književnog festivala.


 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Razgovor s povodom

Emisija svakog tjedna ugošćuje književnike, znanstvenike i umjetnike koji predstavljaju svoje aktualne projekte i objavljene književne radove. Problematiziramo i aktualne društvene događaje i teme iz kulturne politike Hrvatske, kao i rad kulturnih institucija, kazališta, muzeja i izdavačkih kuća.

Poslušajte u Slušaonici