Hrvatski radio

Treći program

Simpatična svinja koja govori u slikovitom Hrvatskom zagorju

28.09.2022.

17:47

Autor: Josip Grozdanić

Kadar iz filma ´Nosila je rubac črleni´

Kadar iz filma ´Nosila je rubac črleni´

Foto: HRT magazin / HRT

U hrvatskim se kinima odnedavno prikazuje novi domaći film, komedija "Nosila je rubac črleni" redatelja Gorana Dukića. Film se temelji na scenariju Sandre Antolić, koja je prošle godine nagrađena Zlatnom arenom za predložak postratne drame „A bili smo vam dobri” redatelja Branka Schmidta. Ovim filmom redatelj Goran Dukić vratio se u hrvatsku kinematografiju, točno tri desetljeća nakon što je debitirao nagrađivanim kratkometražnim ostvarenjem „Mirta uči statistiku”.

Film „Nosila je rubac črleni” premijerno je prikazan na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je nagrađen Zlatnom arenom za najbolju sporednu ulogu Ljube Zečevića i nagradom publike Zlatna vrata Pule. Festivalska publika filmu je dodijelila ocjenu 4,57, što je najviša ocjena u nacionalnom programu.


O filmu „Nosila je rubac črleni” u današnjoj emisiji razgovaramo s njegovom scenaristicom Sandrom Antolić, s redateljem Goranom Dukićem, s glumicom Natašom Dorčić koja tumači glavnu ulogu te sa snimateljem Brankom Lintom, koji je zaslužan za vizualni identitet i raskošan kolorit filma.


Zbog čega se priča filma odigrava u Hrvatskom zagorju, kako je nastajala i koliko je bio zahtjevan rad na scenariju, samo su neka pitanja koja smo postavili Sandri Antolić, nekadašnjoj urednici i voditeljici HTV-ovih filmskih emisija "Za šaku dolara" i "Savršeni svijet".


Kako je došlo do suradnje njega i Sandre Antolić, što ga je privuklo priči o simpatičnoj svinji koja posjeduje dar govora, zbog čega mu je osobito intrigantna proza Etgara Kereta te kakvo je njegovo iskustvo rada u američkom neovisnom filmu, neka su od pitanja na koja će odgovoriti redatelj filma Goran Dukić.


Kako se snašla u radu sa svinjom kao glumačkom partnericom, koliko joj kao rođenoj Riječanki leži kajkavski idiom i kakve je uspomene vežu na davnu suradnju s redateljem Goranom Dukićem na zajedničkom debitantskom filmu "Mirta uči statistiku", tek su neke stvari o kojima razgovaramo s glumicom Natašom Dorčić.


Zbog čega je Hrvatsko zagorje u filmu obojeno tako jarkim bojama, kako mu je kao snimatelju bilo raditi sa svinjom na setu i koliko mu znače dvije dosad osvojene Zlatne arene, kao i nekoliko strukovnih nagrada Nikola Tanhofer, pitanja su koja smo postavili direktoru fotografije Branku Linti.


Odgovore na sva navedena pitanja, kao i još mnogo zanimljivih i zabavnih anegdota sa snimanja i detalja tijekom produkcije filma "Nosila je rubac črleni", poslušajte u emisiji "Filmomanija" Trećeg programa Hrvatskog radija, u petak 30. rujna, te naknadno u Slušaonici Hrvatske radiotelevizije.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Era interneta

Ilustracija

Vezani sadržaj

Emisija

Filmomanija

Tematska emisija koja se bavi aktualnostima i osobitim značajkama iz svijeta filma i usko srodnih područja poput animacije, festivalskih politika i televizijskih sadržaja, velikih filmskih obljetnica i filmologije...

Poslušajte u Slušaonici