Hrvatski radio

Treći program

Slovensko kazalište

28.06.2022.

14:53

Autor: Igor Ružić

Maribor

Maribor

Foto: Roman Babakin / Shutterstock

Ovotjedna Theatralija bavi se slovenskim recentnim kazalištem, a povod je nedavno održano 57. izdanje najvećeg i najvažnijeg slovenskog kazališnog festivala Borštnikovo srečanje u Mariboru.

Iz teksta Igora Ružića o festivalu:


Festival Borštnikovo srečanje najvažniji je slovenski kazališni događaj, istodobno i festival i mjesto susreta, i natjecanje i slavlje. Za razliku od Hrvatske, gdje je spektakularizacijom dozvoljeno da najvažnije priznanje bude ono koju dodjeljuje isključivo cehovsko udruženje, i da se cjelogodišnja produkcija svede na sat i pol televizijskog vremena, u Sloveniji ipak i dalje postoji nacionalni festival koji ima težinu i značenje.


Zato u Sloveniji nema dvojbe oko toga koja je nagrada primarna ili najvažnija i najteža. Kad se stvari postave kako bi trebale biti postavljene, onda je i njihova rezultanta čišća, jasnija i nedvojbenija. Borštnikovo srečanje, naprimjer, ima žiri sastavljen od kazališnih profesionalaca, ali ne svih nego onih kojima je posao da se bave onime što kazalište znači, a ne kako izgleda i kako se vrti. Ili barem onih koji znaju da i ako dobro izgleda i očigledno se vrti, mogu i navesti razlog, kako za izgled tako i za vrtnju.


Parafrazom britanske samosažalijevajuće izreke o nogometu kao globalnoj igri u kojoj su u finalu uvijek Britanci i Nijemci i onda Nijemci pobijede, i ovogodišnji je Borštnik, iako je nacionalni festival u kojem sudjeluju gotovo sva profesionalna slovenska kazališta, turnir u kojem su u finalu Sebastijan Horvat i Jernej Lorenci, i onda Lorenci pobijedi. Naravno, riječ je o hiperboli, jer brojke i povijest, govore suprotno, a i nije da u slovenskom kazalištu nema i mlađih imena, koja već jesu ili će tek osvajati one najvažnije Borštnikove nagrade.Iz teksta Nore Čulić Matošić o predstavi "Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj" prema tekstu Simone Semenič:


Radnja je smještena u Vipavskoj dolini, slovenskoj primorskoj regiji u blizini granice s Italijom 15. kolovoza 1963. kada se njezini stanovnici pripremaju za dvije istovremene proslave: blagdan Velike Gospe i Dan Graničara Jugoslavenske Narodne Armije. Dramski se sukob i problem eksplicitno nameće od početka već u samom svom opisu: kojoj manifestaciji prisustvovati, kojoj "ideologiji" ostati odan da pritom ne dođe do unutrašnje podjele među suseljanima doline? Taj će se glavni sukob između crkvenjaka i komunista tijekom trajanja predstave polako razvodnjavati da bi u fokus došla tema seksualnosti, dionizijskog bluda, orgijanja i naslade.


Emisiju možete poslušati u nastavku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Theatralia

Emisija je koncipirana kao kazališni magazin o kazalištu i „oko kazališta“ koji prati i kritično reflektira aktualna kazališna događanja središnjega, ali i drugih tijekova teatarske prakse u Hrvatskoj i inozemstvu, s naglaskom na mediteranski i srednjoeuropski te zapadnoeuropski kazališni krug.

Poslušajte u Slušaonici