Hrvatski radio

Treći program

Zašto norveškog pisca Karl Ove Knausgaarda zovu Proustom našeg vremena

22.09.2022.

15:02

Autor: Gordana Ostović

Knjige

Knjige

Foto: HRT / HRT

U čemu je tajna popularnosti norveškog pisca Karl Ove Knausgaarda čije se knjige prodaju u milijunskom primjercima i zašto ga zovu Proustom našeg vremena


U novoj emisiji Trećeg programa Era bestselera, emisiji posvećenoj knjigama, autorima i knjiškim fenomenima o kojima se priča, razgovaramo o Karlu Oveu Knausgaardu, norveškom književniku kojeg mnogi kritičari smatraju „jednom od najvećih književnih senzacija 21. stoljeća“. Književni serijal Moja borba prodan je u pola milijuna primjeraka i preveden je na 40 jezika.

Rođen 1968 godine u Oslu. Nakon studija umjetnosti i književnosti predavao je u školi, radio u psihijatrijskim ustanovama, na naftnim platformama, bavio se u izdavaštvom. Njegov prvi roman Izvan svijeta iz 1998. dobio je nagradu norveške kritike za književnost i bio je prvi debitant u povijesti te nagrade. U Hrvatskoj je najpoznatiji po heksalogu poluatobiografiji Moja borba, a izdane su mu i četiri knjige Godišnjih doba, te roman Jutarnja zvijezda. 


U čemu je tajna popularnosti njegova opusa? 


U emisiji se tvrdi da je on Proust našeg vremena, da se čitatelj lako može poistovjetiti s onim što piše o borbi sa svakodnevnicom koja je često traumatična. Saznat ćemo i zašto se zbog svojih knjiga posvađao s obitelji, što misli o ratu u Ukrajini i kako gleda na današnju Rusiju jer Knausgarden se između ostalog bavi i historiografijom. 


U Eri bestselera o Knausgaardu govore Anja Majnarić, prevoditeljica njegovih knjiga na hrvatski, Tomislav Čadež, novinar i kolumnist Jutarnjega lista i Željko Špoljar, književni kritičar portala arteist.hr. 


Emisiju možete poslušati 21.9 2022 u 15 sati na Trećem programu Hrvatskog radija kao i u Slušaonici.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.