Radio drama

Radio drama

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Emisija doslovno „surfa“ po svjetskoj književnosti.

Zato u njoj možemo čuti radijske dramatizacije pripovjedaka i romana ruskih velikana 19og i 20og stoljeća (Turgenjev, Dostojevski, Iljf-Petrov, Čehov, Bulgakov), amblemske drame skandinavske škole (Ibsen, Strindberg), klasike dvadesetog stoljeća (Kafka, Pirandello, Beckett), te hrvatske i europske autore kao što su Antun Šoljan, Zvonimir Bajsić, Irena Vrkljan, Luko Paljetak, Vjekoslav Kaleb, Janusz Glowacky, Andrzej Mularczyk, Stefan Canev itd.

 

 

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Utorak, 22.05.2018 18:00

Henri Duvernois: Fuga

Skladatelj Etienne Laoche, čovjek s dva lica (priznat skladatelj ali i morfinista), donosi odluku, nakon što čuje liječničku dijagnozu da mu preostaje samo šest mjeseci života, da od uzornog supruga i oca postane preljubnik i amoralna osoba. Njegova je ideja da tako pomogne svojim najdražima (ženi i kćeri) da ga lakše prebole kad umre. Vrhunska požrtvovnost razbija se najprije o dijagnozu koja se pokaže pogrešnom, a onda i o licemjerno lice svijeta čiji je i sam Etienne, uostalom, predstavnik.

HRT – HR 3 — Utorak, 15.05.2018 18:00

Lav N. Tolstoj: Ana Karenjina - zašto?

Kako su izgledali dani Ane Karenjine neposredno pred samoubojstvo? Što je bio otponac za strašnu odluku? Ulomak jednog od najvećih romana svjetske književnosti dao nam je materijal za radio dramu baziranu na mislima glavne junakinje i njezinom iskrzanom sjećanju na sve ono što je ovoj tragediji prethodilo.

HRT – HR 3 — Utorak, 08.05.2018 18:00

Georgij Paro: Razgovori s Miletićem

Povodom smrti redatelja koji je obilježio dio povijesti hrvatskoga kazališta, ostavio brojne antologijske predstave, zapise i tekstove, te svojom mudrošću zadužio mnoge koji su s njim mogli raditi poslušajmo njegov tekst-dramski dijalog "Razgovori s Miletićem" kojeg je Dramski program Hrvatskoga radija premijerno izveo 2000 godine. U recenziji tadašnje urednice Radio scene Željke Turčinović možemo pročitati: "Posebno intrigantan tekst, sočan i virtuozan, napisan u obliku svojevrsnog dramoleta, u kojem autor u zamišljenom razgovoru sa svojim glasovitim prethodnikom razmatra prošlost i sadašnjost hrvatske kulture i hrvatskog kazališta, ali i vječna pitanja smisla i besmisla vlastitog stvaranja i postojanja, života i smrti." U emisiji igraju također dva, nažalost pokojna, velikana našega glumišta, a koji su često bili partneri i na daskama: Vanja Drach i Boris Buzančić.

HRT – HR 3 — Utorak, 01.05.2018 18:00

Ivana Šojat: Ruke Azazelove

Priča o usamljenom opernom korepetitoru Slavku koji uz svoju posesivnu majku, opernu pjevačicu, izgubi put kroz vlastiti život, radifonsko-adaptatorskim postupkom (potpisuje ga redatelj Petar Vujačić) postaje unutrašnji labirint u kojem su svi likovi ustvari glasovi u njegovoj glavi. No, bez obzira na ovo „pounutrenje“ i odustajanje od vremenske linearnosti priča Ivane Šojat prisutna je u svim fabulativnim, dramskim i simboličkim elementima. Izlaz kako u priči, tako i u ovoj radiofonijskoj verziji put je glavnog lica (igra ga Goran Grgić) u definitivnu samoću.

Najave
Miroslav Krleža: Tri domobrana

Miroslav Krleža: Tri domobrana

Utorak, 29.05.2018. 18:00 - 19:00

Novela iz „Hrvatskog boga Marsa“ vodi nas u vrijeme Velikog rata. Virtuoznim cinizmom Miroslav Krleža istražuje uzroke i posljedice pokolja za koji je, sjetimo se, trebalo mobilizirati 60 milijuna vojnika. ...

Simo Matavulj: Bakonja fra Brne (1.dio)
Utorak, 05.06.2018. 18:00 - 19:00

Sve najave