Hrvatski radio

Drugi program

Elton John & Britney Spears predvode Airplay Radio Chart

20.09.2022.

Zadnja izmjena 21:06

Autor: Airplay Radio Chart

Naslovnica singla "Hold Me Closer"

Naslovnica singla "Hold Me Closer"

Foto: Universal Music / Universal Music

Elton John & Britney Spears vlasnici su novog broja 1 hrvatskog radijskog etera, jer je nnjihova suradnja "Hold Me Closer" preuzela Službenu radijsku listu. Beyonce se, nakon devet tjedana boravka an vrhu, spustila na broj dva s pjesmom "BREAK MY SOUL". Harry Syles je treći sa singlom "Late Night Talking" dok četvrtu poziciju drže Calvuin Harris feat. Justin Timberlake, Halsey & Pharrell sa suradnjom "Stay with Me". Top 5 hrvatskog radijskog etera zaključuju Joel Corry x Becky Hill s pjesmom "History".

Duet Eltona Johna i Britney Spears ekspresno je zauzeo prvo mjesto Službene radijske liste. To 'ekspresno' znači kako se to zbilo u svega tri tjedna u kojima je "Hold Me Closer" prvo ušao na listu ARC 100 nakon svega tri dana emitiranja, a onda postigao najveći skok u povijesti mjerenja radijske popularnosti u Hrvatskoj. Taj prošlotjedni skok iznosio je 96 mjesta prema naprijed. Danas je, pak, pjesma koja povratnički singl Britney Spears na svjetsku glazbenu scenu postala 258. broj jedan Airplay Radio Charta do sada.


Radi se o drugom prvom mjestu na listi ARC 100 za Britney Spears, ali i za Eltona Johna. Britanski kantautor je, tijkom ove godine, pet puta boravio na vrhu s mash-upom "Cold Heart (Pnau Remix)" koji je snimio s Duom Lipom. Brtiney Spears je, s druge strane, na broju jedan Airplay Radio Chart bila još 2013. godine. Tada je, na listi s datumom od 28. siječnja, na vrh došla u zajedničkom singlu s will.i.am-om. U pitanju je pjesma "Scream & Shout".


Pjesma 'Hold Me Closer' je do sada dospjela na prvo mjesto mjerenja popularnosti u Australiji, Izraelu i - Hrvatskoj.


Ovoga mjeseca pojavljuju se ili su se pojavila dva filma u kojima jednu od glavnih uloga glumi Harry Styles. Radi se o psihološkom trileru "Don't Worry Darling" i romantičnoj drami "My Policeman", a mišljenja o njegovom glumačkom talentu podijeljena su. Ona u vezi glazbenog uspjeha, međutim, jasna su i nedvosmislena. Album "Harry's House" jedan je od najuspješnijih albuma godine, a Harry Styles vlasnik je dva singla među deset najemitiranijih - "Late Night TAlking" (br. 3) i "As It Was" (br. 8).


"Harry's House" je jedna od onih ploča po kojima ćemo pamtiti ovu godinu i album koji je rušio niz glazbenih rekorda uključujući i onaj o najbioljem izlaznom rezultatu vinilne ploče u modernoj eri, još od 1991. godine. Više intiman i manje stadionski od prethodnika, album Harryja Stylesa glazbeno je inspiriran city popom, stilom japanskog popa koji je bio popularan u Japanu tijekom sedamdesetih i osamdesetih. Na ploči se nalazi trinaest pjesama koje se kreću u okrilju pop-funka, pop rocka, synth-popa i R'N'B-ja. Album 'Harry's House' je dobio visokih 83 od 100 postotnih bodova, a predstavljen je i na nastavku koncertne turneje 'Love on Tour' tijekom koje je britanski kantautor nedavno održao 15 nastupa u njujorškom Madison Square Gardenu.


Harry Styles je s pločom "Harry's House" ostvario niz platinastih tiraža i ostvario prvo mjesto u nizu zemalja svijeta među kojima i u Sjedinjenim Državama, Velikoj Britaniji i Hrvatskoj. Kritičar magazina Rolling Stone će zvuk albuma okarakterizirati svjetlim, a mi bismo rado upotrijebili i riječ 'prozračni'. Introspektivan skup pjesama pronosi ideju po kojoj je kuća glazbenika u njemu samom prije negoli da se radi o domu koji je zemljopisno određen. Pjesme su stvarane na najrazličitijim mjestima i bilježene različitim načinima. Stvar "Cinema", primjerice, nastala je u vremenu kada je Harry Styles boravio na traci za trčanje. Pjesma "Matilda" nastala je prema glavnom liku istoimene knjige koju je napisao Roald Dahl. Ona govori o tome koliko je važno alušati, a naslanja se na Harryjevu vezu s osobom koja je prolazila kroz puno teškoća. "Ponekad se radi samo o slušanju. Nadam se da sam u tome bio dobar", rekao je Zaneu Loweu u eteru globalnog radija Apple Music 1 i dodao: "Ako išta drugo, mogao sam samo reći: "Slušam te.""


Drugi tjedan zaredom na listi ARC 100 smjestilo se pet noviteta dok se šest pjesama vratilo među najemitiranije. U hrvatski Top 10, pak, prvi puta su ušla tri singla. OneRepublic su šesti s pjesmom iz filma "Top Gun: Mevarick", "I Ain't Worried", a deveto mjesto pripada singlu "Deep Down" koji potpisuju Alok, Ella Eyre & Kenny Dope feat. Never Dull. Na broju 10 smjestili su se LF System s još jednim plesnim singlom. U pitanju je "Afraid to Feel".


"Ovih dana se glazbena ekonomija kreće toliko brzo da ponekad pjesma može postati hitom prije negoli što uopće postane potpuno glazbeno oblikovana", ističe Billboard na primjeru snimke "I'm Good (Blue)". Isječak novoga singla Davida Guette i Bebe Rexhe na TikToku je postao viralan čak i prije nego što je postojala konačna verzija. Kad je "I'm Good (Blue)" počela dobivati na popularnosti, kompanija Warner Music odlučila se podržati je. Njezin globalni marketinški tim pomogao je pjesmi da, prema podacima kompanije Luminate, bude jedan od najstreamanijih singlova na svijetu. Stvar je zauzela šesto mjesto liste Global 200 magazina Billboard, a u Hrvatskoj se popela za 32 mjesta i postala hot airplay Airplay Radio Charta.Singl je ostvario i najveći uspon Službene radijske liste 8greatest gainer ARC) i, s broja 65, skoČio je na 23. mjesto.


Najveći skok među 40 (greatest gainer TFO) iznosi sedam mjesta, a ostavrio ga je George Ezra. Singl "Green Green Grass" britanskog kantautora smjestio se na 27. mjestu.


Lizzo je ovogodišnja dobitnica nagrade Emmy u kategoriji za Najbolji natjecateljski program. Američka glazbena zvijezda je osvojila prestižno priznanje za svoj realtiy show "Lizzo's Watch Out for the Big Grrrls", ali je ostvarila i najviši novi ulaz Službene radijske liste. Naš hot shot debut pripada drugom singlu s njezina album "Special". Pjesma "2 Be Loved (Am I Ready)" smjestila se na 61. mjestu. Novitete na listi ARC 100 zabilježili su Ava Max ("Million Dollar Baby", br. 68), Željko Samardžić & Saša Matić ("Nekada i sad", br. 75), Nicky Youre & Daizy ("Sunroof", br. 93) i Sigala x David Guetta x Sam Ryder ("Living Without You", br. 99).


Airplay Radio Chart je prošloga petka obilježio dva desetljeća od lansiranja. Prije 20 godina - 16. rujna 2002. - objavljen je prvi izvještaj Airplay Radio Charta, mjerenja radijske popularnosti stranih pjesama u programima domaćih radijskih stanica. Nastao na temelju zbroja podataka sa službenih stranih top-lista radijskih stanica širom Hrvatske, Airplay Radio Chart je 2017. godine promijenio metodologiju mjerenja popularnosti i verificiran je kao službena radijska lista stranih singlova u Hrvatskoj prema verifikaciji Hrvatske diskografske udruge. Danas nastaje na temelju zbroja emitiranja emitiranja aktualnih stranih singlova u programima domaćih radijskih stanica prema podacima servisa 1Played.


U prvoj godini lista Airplay Radio Charta brojala je 20 mjesta, a već sljedeće godine tjedni izvještaj donosi sto mjesta. Nastala po uzoru na Hot 100 magazina Billboard, lista ARC 100 donosi kompletnu sliku traženosti pjesama licencne produkcije u okrilju radijskih programa u Hrvatskoj s potpunom statistikom, mnogobrojnim podacima i tjednim priznanjima za najviši novi ulaz (hot shot debut), najviši novi ulaz u Top 40 (hot airplay) i najveće skokove na listi (greatest gainer ARC) odnosno unutar prvih četrdeset (greatest gainer TFO).


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Četverosatni radijski show (20-00h) donosi pregled zbivanja na listi ARC 100, donosi vijesti iz svijeta glazbene industrije, lista novosti sa svjetskih lista popularnosti, predstavlja Album tjedna i emitira selekciju novih pjesama objavljenih u Petak nove glazbe.


Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playlistu ARC 100 možete pronaći na streaming servisima Apple Music, Deezer i Spotify.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici