Hrvatski radio

Drugi program

Harry Styles predvodi ARC 100, Ava Max na korak do vrha

27.06.2022.

21:50

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla "As It Was"

Službena naslovnica singla "As It Was"

Foto: Columbia - Menart / -

Harry Styles sedmi tjedan zaredom predvodi Airplay Radio Chart s pjesmom "As It Was". Skokom od dva mjesta, do broja dva popela se Ava Max sa singlom "Maybe You're the Problem". Lady Gaga je treća s temom iz filmaTop Gun: Maverick, pjesmom "Hold My Hand". Camila Cabello feat. Ed Sheeran su četvrti, a George Ezra je peti. Pjesme su "Bam Bam" i "Anything for You".


Harry Styles je ljeto otvorio boravkom na vrhu mjerenja najuspješnijih stranih singlova u domaćem radijskom eteru i tako oglasio kandidaturu za radijski hit-ljeta u Hrvatskoj. Najavni singl njegova aktualnog studijskog albuma "Harry's House" treći tjedan zaredom predvodi listu Summer Songs magazina Billboard, a sedmi puta je na prvom mjestu Airplay Radio Charta u Hrvatskoj. Singl i dalje predvodi američki Hot 100, a ima i najbolje rezultate svjetskog glazbenog streaminga prema podacima koje donosi Luminate. Na taj način, Harry Styles je i dalje vlasnik najvećeg globalnog hita i predvodi listu Global 200.


Istovremeno, pjesma "As It Was" jedna je od svega tri pjesme koje su potpunosti snimljene i objavljene izvan regije, a da se nalaze na listi Croatia Songs magazina Billboard. Ostale dvije su "Running Up That Hill" od Kate Bush i "Heat Wawes" sastava Glass Animals. Na listi koju predvodi Voyage sa singlom "Tango", Harry Styles se nalazi na desetom mjestu.


Ava Max se pokazuje izrazitom konstantom hrvatskog radijskog etera, a zvuk snažno naslonjen na plesni pop i pop osamdesetih godinama intrigira domaće radijske selektore. Niz radijskih hitova koje niže u našoj zemlji daje naslutiti kako bi vrlo lako mogla održati izrazito posjećeni koncertni nastup u jednoj od hrvatskih arena. Pjesma "Maybe You're the Problem" čini se ozbiljnim kandidatom koji bi mogao zamijeniti Harryja Stylesa na samom broju jedan. Barem do trenutka dok Beyonce sa svojom novobjavljenom house pjesmom "Break My Soul" ne zakorači velikim koracima u domaće radijske programe.


 Beyonce sa sobom nasi hous zvuk i plesni fluid devedesetih. I to čini uvjerljivo i sa stilom. Najava njezina, kako je rekla Britanskom Vogueu, 'najambicioznijeg projekta do sada odveo je divu na plesne podije i pokazao kako i dance glazba može biti njezino suvereno područje. Recenzentica britanskog dnevnog lista 'i' istaknula je da je singl "Break My Soul" glazbeni comeback koji puni plesni podij, onaj koji vas tjera "da se prepustite impulsima tijela i izgubite u njemu". Lauren O'Neill je dodala da je Beyonce iskoristila snagu svog glasa i vještine repanja "kako bi ponudila nešto što se čini novim i još uvijek potpuno njezinim". 


Ako vam se ponešto učinilo poznato u ovome singlu Beyonce, znajte kako su u stvari, koju su koproducirali Beyonce, Tricky Stewart i The-Dream, semplirane ili na drugačiji način iskorištene dvije pjesme. Radi se o bounce pjesmi 'Explode' koju je 2014. snimio Big Freedia i house-pop singl 'Show Me Love' od RobinS. Kada je u pitanju RobinS, ne radi se o semplu starog hit-singla već korištenju iste bas linije. Analitičare glazbene industrije će supotpisivanje autora pjesme RobinS pod "Break My Rules" nazvati "velikodušnom gestom" same Bey.


S početkom ljeta, bit će zanimljivo pratiti tko će preuzeti rotaciju domaćeg radijskog etera. Svake godine u ovo doba broj ležernih plesnih i plesnih pop pjesama - pa i onih koje su imale zapažen broj emitiranja prethodnih godina - donekle promijeni glazbenu radijsku sliku u Hrvatskoj. Istovremeno, međutim, radijski programu postanu statičniji no obično i broj novih pjesama koje će imati zapaženiju ulogu u emitiranju, umanji se. Tako što možemo primijetiti i na prvoj ovogodišnjoj ljetnoj radijskoj listi, jer su se među sto najemitiranijih pojavila svega tri noviteta.


Najviši novi ulaz liste ARC 100 u prvom tjednu ljeta potpisuju jax Jones & martin Solveig with Gracey sa singlom "Lonely Heart" (br. 69). Radi se o pjesmi dvojice DJ-ja u okviru njihova zajedničkog projekta Europa. Najveći skok na Službenoj radijskoj listi ostvarili su Lost Frequencies & james Arthur sa singlom "Questions". Skok od 42 mjesta prema naprijed suradnji je omogućio da na 37. mjestu postanu i ovotjedni hot airplay odnosno najviši (i jedini) novi ulaz među četrdeset najemitiranijih stranih pjesama u domaćem radijskom eteru. Novitete na listi zabilježili su još Purple Disco Machine & Bosq feat. Kaleta s pjesmom "Wake Up!" (br. 85) i  R3hab sa singlom "Pony". U pitanju su radovi s europske scene elektroničke plesne glazbe.


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji. 


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

ARC Top 40

ARC Top 40 je radijski chart show s najvećim svjetskim hitovima. Tijekom trajanja programa donosimo tjedni izvještaj Airplay Radio Charta, informiramo o zbivanjima na svjetskoj glazbenoj sceni i osluškujemo poslovne vijesti iz industrije zabave. Emitira se svakoga ponedjeljka od 19:00 do 21:00 sat.

Poslušajte u Slušaonici