Hrvatski radio

Drugi program

Vjekoslav Šafranić o situaciji u SSGZ: Ne vraćam se u prošlost, gledam prema naprijed

06.06.2023.

16:25

Autor: HR2/ Lovorko Magdić

Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog savez Zagreba

Vjekoslav Šafranić, predsjednik Sportskog savez Zagreba

Foto: Studio 4 / HRT

Predsjednik Sportskog saveza Grada Zagreba Vjekoslav Šafranić u razgovoru s našim novinarom dotakao se problema sporta u Zagrebu prokomentiravši turbulencije uzrokovane narušenim međuljudskim odnosima u SSZG, svoje planove, financije te u kojem smjeru ide zagrebački sport.

Proteklih mjeseci bilo je teško razdoblje u Sportskom savezu Grada Zagreba. Odstupio je tajnik Tomislav Stojak, a brojne tiskovine iznijele su dosta „prljavog veša“, kako to komentirate?


- Većina stvari zna se izvući iz konteksta, ali ne bih se vraćao tim negativnostima. Sport mi je dao red, rad i disciplinu… Prema tome ja gledam samo naprijed i ne vraćam se u prošlost. Najviše ne podnosim nerad, a toga ima dosta u životu pa tako i u Savezu, ali i to će se riješiti. Navike ljudi teško je mijenjati, pogotovo navike van sporta, pod time mislim na razna podbadanja. Mnogi se bave politikom umjesto da rade svoj posao za što su zaduženi i plaćeni. Jedan dio smo uspjeli suzbiti, ostao je još dio, ali i to ćemo riješiti.


Jesu li dovoljna financijska sredstva za nastavak uspjeha zagrebačkog sporta?


- Ovisi kako tko gleda na to. Naravno, mi uvijek težimo višim ciljevima, no nakon posljedica korone i uvođenja eura cijene su skočile gore, a mi smo financijski ostali na istom. Imamo još prostora i možemo neke stvari popraviti, mislim da će Grad Zagreb to znati još više prepoznati. Ove godine nam je Grad odobrio isti novac kao i prošle godine koji je rebalansiran u iznosu od 135 milijuna kuna, s tim da nam se broj klubova u odnosu na prošlu godinu povećao te neki klubovi nisu zadovoljavali sve uvjete, što je dovelo do kašnjenja s planom i programom oko raspodjele novca.


U kojem pravcu ide zagrebački sport?


- Zagrebački sport je perjanica sporta u Hrvatskoj bez da podcjenjujem Split ili bilo koji drugi grad koji su također uspješni. Međutim, mi imamo 74 sportska saveza, od toga 446 klubova odazvalo se na javni poziv, a još ih je toliko koji  egzistiraju. Mi i dalje moramo biti prvi jer smo najveći i najjači i morali bismo biti primjer drugima. Međutim, nedostaje nam još malo kako bismo to poboljšali, ali mislim da ćemo za vrijeme mog mandata u tom uspjeti.


Šafranić se dotakao pitanja prioriteta u drugoj polovici godine.


- Potrebno je napraviti analizu stručnog kadra te da izradimo prijedlog za javni poziv za 2024. godinu već krajem rujna. Ove godine smo kasnili i to moramo izbjeći da nam se ne dogodi da kasnimo s planom i programom kao što je to bio slučaj ove godine.


Novac postoji za natjecanja i sve što je vezano za osnovu sporta. A infrastruktura?


- Grad bi možda trebao brže reagirati jer smo dosta slabi po pitanju infrastrukture. Primjerice nedostaje Dom sportova kojeg treba obnoviti, nadam se da ćemo ga dobiti što prije. Mislim da se previše čeka s poboljšanjem infrastrukture. Osim Arene, ne znam koja dvorana ima normalne klima uređaje. Uskoro smo domaćini natjecanjima za mlade koja će se održavati upravo u dvoranama bez klima uređaja, no nekako ćemo to prebroditi kao i do sad.

Vjekoslav Šafranić - predsjednik SSGZ

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.