Hrvatski radio

Drugi program

Harry Styles: Najveći svjetski hit najpopularnija je strana pjesma domaćeg radijskog etera

23.05.2022.

22:03

Autor: Airplay Radio Chart

Službena naslovnica singla "As It Was"

Službena naslovnica singla "As It Was"

Foto: Columbia - Menart / Columbia - Menart

Harry Styles drugi tjedan zaredom predvodi listu ARC 100 s pjesmom "As It Was". Najavni singl novoobjavljenog albuma "Harry's House" najveći je hit na svijetu i ovoga trenutka nalazi se i na prvom mjestu liste Global 200 magazina Billboard. Na Airplay Radio Chartu se korak do vrha drugi tjedan zaredom nalazi "Bam Bam", pjesma s kojom su Camila Cabello i Ed Sheeran šest tjedna zaredom predvodili Službenu radijsku listu. Charlie Puth ostao je na trećem mjestu sa singlom "Light Switch", a mjesto prema naprijed pomaknula se suradnja "In the Dark" koju potpisuju Purple Disco Machine i Sophie and the Giants. Ovotjedni Top 5 zaključuje George Ezra s pjesmom "Anyone for You". Lista ARC 100 donosi rezultate mjerenja emitiranja stranih singlova u programima domaćih radijskih stanica, a aktualno izdanje objavljeno je s datumom od 23. svibnja.

Harry Styles je glavna svjetska glazbena tema ovih dana. Činilo se da je svatko imao što za reći o njegovu trećem albumu ovoga petka, pa i koji dan poslije. Jer, britanska glazbena zvijezda bila je sveprisutna u najavama i popratnim događajima oko svog novog rada. Pjesma "As It Was" smatra se prvim globalnim hitom koji je objavljen ove godine, a prethodna dva albuma naišla su na niz pohvala svjetske glazbene kritike i ostvarila sjajne komercijalne rezultate. Ploča "Harry's House" imala je veličanstven tretman u eteru globalnog radija Apple Music 1. Radio je puna 24 sata u potpunosti posvetio Harryju Stylesu da bi potom servis prenosio njegov promotivni koncert iz New Yorka. Na nastupu "One NIght Only in NY" Harry Styles je prvi puta uživo izveo sve pjesme s ove ploče. Billboard je objavio kako je album u svega dva sata srušio rekord prvog dana streamanja na Apple Musicu za jedan pop album u ovoj godini.


Album "Harry's House" predstavljen je i putem posebnog interviewa sa Zaneom Loweom tijekom kojega je, između ostaloga, Harry Styles istaknuo da je ovakav naslov ploče dao potpuno drugi kontekst napisanim pjesmama. Podvukao je da se ne radi o geografskom smještaju radnje pjesama već o emotivnom, duhovnom razmještaju onoga što je pripremio, odgovara na pitanje o tome što li sve tijekom dana prolazi njegovim mislima i njegovom kućom. Zanimljivo je kako su pažljivi pratitelji pop kulture odmah skrenuli pažnju na činjenicu da je kanadska kantautorica Joni Mitchell 1975. godine objavila pjesmu "Harry's House/Centerpiece" na svom albumu '"The Hissing of Summer Lawns". Ploču Harryja Stylesa producirali su Kid Harpoon i Tyler Johnson, a na njoj, između ostalih, sudjeluju Pino Palladino, John Mayer i Ben Harper


Zavirite li, pak, na streaming servise Apple Music i Deezer, moći ćete pronaći podatak kako hrvatska publika ovih dana intenzivno sluša pjesme s albuma "Harry's House". Toliko intenzivno da ne bi bilo iznenađenje kada bi lista Croatia Songs magazina Billboard slijedećeg tjedna na listi imala nekoliko pjesama s te ploče.


Airplay Radio Chart ovoga tjedna ima svega pet noviteta na listi ARC 100, ali je zato među prvih četrdeset došlo do puno promjena: ukupno šest noviteta i tri re-entryja. Jednako tako, oba greatest gainera - i onaj među sto, ali i onaj među četrdeset - smjestila su se unutar tih istih četrdeset. Hrvatski radijski Top 10 stranih singlova također je svjedok preraspodjele radijskih rotacija i odabira radijskih selektora tijekom svibnja. Programi i dalje odišu optimizmom zvuka - sedam prvoplasiranih pjesama redom su optimistične i poticajne - a da radijske stanice u Hrvatskoj preferiraju brzi ritam svjedoči podatak kako Top 40 ima svega jednu pop-punk pjesmu srednjeg tempa ("ABCDEFU", Gayle, br. 33) i jednu baladu. I upravo ta balada jedna je od glavnih zvijezda ovotjednog mjerenja.


Film Top Gun: Maverick je, naime, iza ugla. Točnije, počinje se prikazivati ovoga tjedna - kako u američkim, tako i u hrvatskim kinima. A pjesma koja je dala najbolji uvod u atmosferu filmskog naslova predstavlja, napisat će magazin Clash, trijumf bombastičnosti za Lady Gaga. Guardian će prisnažiti da je "'bombastična i emotivna" i "uključuje sve što biste 'možda željeli pronaći u snažnoj baladi s potpisom Lady Gaga". Snagu rukopisa u Hrvatskoj prati i snažan airplay pa je singl "Hold My Hand" u drugom tjednu boravka na listi ARC 100 dospio na osmo mjesto među najemitiranijima. Lady Gaga je ostvarila skok od čak 44 mjesta prema naprijed i postala dobitnikom ovotjednog priznanja za najviši novi ulaz među četrdeset (Hot Airplay) Airplay Radio Charta.


Najveći skok na listi ARC 100 (greatest gainer ARC) ostvarila je Lizzo s pjesmom "About Damn Time" (br. 29) i on iznosi 50 mjesta. Lizzo će dobiti svoj dokumentarac koji će biti prikazan na platformi HBO Max, objavila je kompanija Warner Bros na prezentaciji u Madison Square Gardenu u New Yorku. U obavijesti za javnost ističe se kako dokumentarac HBO Maxa donosi 'inspirativnu priču koja stoji iza njezinih skromnih početaka do njezina meteorskog uspona'. Film će, dodaje se, sadržavati 'intimni osvrt na trenutke koji su oblikovali njezin teško stečeni uspon do slave, uspjeha, ljubavi i statusa međunarodne zvijezde'.


George Ezra ostvario je najveći skok među četrdeset (greatest gainer TFO) i s tih 12 mjesta prema naprijed došao je do šestog mjesta. britanski kantautor tako sada ima dva singla u Topu 10 hrvatskog radijskog etera.


Zanimljivo je kako je najviši novi ulaz na listi ARC 100 (hot shot debut) pripao duetu koji je objavljen još tijekom studenog 2020. godine. Radi se o suradnji "Edge of Midnight (Midnight Sky Remix)" koju su snimile Miley Cyrus i Stevie Nicks i uvrštena je na album "Plastic Herats" same Miley Cyrus. Konstrakta je, s druge strane, ostvarila najviši povratak na chart smjestivši se na 45. mjesto Službene radijske liste sa singlom "In corpore sano", predstavnicom Srbije na Eurosongu. Rezultat je očekivan obzirom da se rezultati mjerenja odnose na tjedan održavanja europskog glazbenog natjecanja.


Novitete na listi ARC 100 ovoga tjedna bilježe La Rappresetante di Lista ("Ciao Ciao", br. 65), John Sumit ("La DAnza, br. 86), Tom Walker ("Serotonin", br. 91) i Robin Schulz and David Guetta ("On Repeat", br. 92).


Radijsku prezentaciju Airplay Radio Charta možete slušati u emisiji ARC Top 40 koja se ponedjeljkom emitira u programu HR2. Podcast emisije ARC Top 40 možete pronaći u Slušaonici Hrvatskog radija. Playliste Službene radijske liste nalaze se na streaming servisima dostupnima u našoj zemlji. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.