Hrvatski radio

Drugi program

14:28 / 28.03.2022.

Autor: Hrvatski radio

Stipe Božić, Mario Celinić i Franjo Kmet

Franjo Kmet, Stipe Božić i Mario Celinić

Franjo Kmet, Stipe Božić i Mario Celinić

Foto: Tea Rožman Svedrović / Hrvatski radio

Gosti Bombonijere bili su naši najbolji i najiskusniji alpinisti Stipe Božić, Mario Celinić i Franjo Kmet. 

Stipe Božić, Mario Celinić i Franjo Kmet ispenjali su najviše vrhove svijeta i sada s ogromnim znanjem i iskustvom kreću u zajednički projekt pod nazivom K3 Mountain heart. Organizirat će pustolovna putovanja diljem Hrvatske i svijeta kakve su i sami prolazili prijašnjih godina.


˝Bit će tu planinarenja, alpinizma ali i jedrenja, ronjenja, pješačenja, kanjoninga, izleta na egzotična mjesta poput svjetskih pustinja˝ rekao je Stipe Božić, legenda Hrvatske gorske službe spašavanja, putopisac, redatelj, čovjek koji je spasio tisuće života, snimio stotine filmove na svojim putovanjima, stajao na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata i čak dvaput bio na 8848m, na Mt. Everestu. Spustio se i 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu, pa kad se to zbroji onda svakako govorimo svjetskom visinskom rekordu.


Mario Celinić u svibnju 2021.  ispenjao je najviši vrh svijeta te tako nakon Stipe Božića (1979. i 1989.) te članica Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Everest 2009. Darije i Iris Bostjančić, Milene Šijan i Ene Vrbek postao 6. Hrvat koji je stajao na vrhu Mt Everesta.


Franjo Kmet profesionalni je planinski vodič s licencom Saveza gorskih vodiča Hrvatske i međunarodnom UIMLA licencom koji organizira i vodi uspone, planinarske izlete i putovanja diljem svijeta.


Razgovor s trojicom velikana poslušajte u nastavku.


Stipe Božić, Mario Celinić, Franjo Kmet

Vezani sadržaj

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici