Hrvatski radio

Drugi program

Stipe Božić, Mario Celinić i Franjo Kmet

28.03.2022.

14:28

Autor: Hrvatski radio

Franjo Kmet, Stipe Božić i Mario Celinić

Franjo Kmet, Stipe Božić i Mario Celinić

Foto: Tea Rožman Svedrović / Hrvatski radio

Gosti Bombonijere bili su naši najbolji i najiskusniji alpinisti Stipe Božić, Mario Celinić i Franjo Kmet. 

Stipe Božić, Mario Celinić i Franjo Kmet ispenjali su najviše vrhove svijeta i sada s ogromnim znanjem i iskustvom kreću u zajednički projekt pod nazivom K3 Mountain heart. Organizirat će pustolovna putovanja diljem Hrvatske i svijeta kakve su i sami prolazili prijašnjih godina.


˝Bit će tu planinarenja, alpinizma ali i jedrenja, ronjenja, pješačenja, kanjoninga, izleta na egzotična mjesta poput svjetskih pustinja˝ rekao je Stipe Božić, legenda Hrvatske gorske službe spašavanja, putopisac, redatelj, čovjek koji je spasio tisuće života, snimio stotine filmove na svojim putovanjima, stajao na najvišim vrhovima svih 7 kontinenata i čak dvaput bio na 8848m, na Mt. Everestu. Spustio se i 1395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu, pa kad se to zbroji onda svakako govorimo svjetskom visinskom rekordu.


Mario Celinić u svibnju 2021.  ispenjao je najviši vrh svijeta te tako nakon Stipe Božića (1979. i 1989.) te članica Hrvatske ženske alpinističke ekspedicije Everest 2009. Darije i Iris Bostjančić, Milene Šijan i Ene Vrbek postao 6. Hrvat koji je stajao na vrhu Mt Everesta.


Franjo Kmet profesionalni je planinski vodič s licencom Saveza gorskih vodiča Hrvatske i međunarodnom UIMLA licencom koji organizira i vodi uspone, planinarske izlete i putovanja diljem svijeta.


Razgovor s trojicom velikana poslušajte u nastavku.


Stipe Božić, Mario Celinić, Franjo Kmet

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Bombonijera

Zabavna emisija Bombonijera emitira se srijedom na 2. programu Hrvatskog radija. Donosimo zanimljive teme iz područja zdravlja, mode, sporta, rekreacije, kulture. Svakoga tjedna putujemo Hrvatskom i predstavljamo njezine prirodne ljepote.

Poslušajte u Slušaonici