Hrvatski radio

Drugi program

Sačuvajmo stare sorte

11.03.2022.

13:22

Autor: Jasmina Mednolučanin

Jabuke - Božičnice

Jabuke - Božičnice

Foto: Facebook grupa Sačuvajmo stare sorte / -

Znate li što su Božićnica, Carević, Kanada, Šampion, Ivanlija, Ljepocvjetka, Batulenka, Bobovec, Slavonska srčika, Slovenska crvena, Kamenica, Barnjača, Švicarske hlače?


To, ali i puno više otkrio nam je zaljubljenik u stare sorte, gost emisije Drugi dio dana, Vjekoslav Hudolin iz Nove Gradiške, koji na Facebooku vodi grupu "Sačuvajmo stare sorte", a koja okuplja više od 15.000 zaljubljenika u stare sorte voća, šumskih voćkarica i povrća. 


Razmjena plemki

Razmjena plemki

Foto: Facebook grupa Sačuvajmo stare sorte / -

- Što smo stariji, to smo nekako nostalgičniji za onim što je bilo, pa tako primjerice i za jabukama. 'Em su bile ljepše, mirišljavije, sočnije... izjavila je na početku razgovora naša Dubravka Družinec Ricijaš, jedna od urednica i voditeljica emisije Drugi dio dana te primjetila kako joj se čini da se za starije sorte sve više zanimaju mahom mlađi ljudi.


S njom se složio i naš gost te spomenuo kako se već desetak godina u Cerniku, pokraj Nove Gradiške održava manifestacija „Sačuvajmo stare sorte” koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj izlagača, ali i mlađih posjetitelja, baš kao i „Izložba plodova i prerađevina starih sorti voća, šumskih voćkarica i povrća“ koja se tradicionalno održava u jesen.


Manifestacija "Sačuvajmo stare sorte Cernik 2022."

Manifestacija "Sačuvajmo stare sorte Cernik 2022."

Foto: Facebook grupa Sačuvajmo stare sorte / -

Vjekoslav Hudolin koji na Facebooku vodi grupu "Sačuvajmo stare sorte", tijekom razgovora je istaknuo kako grupa koja na Facebooku broji više od 15 000 članova, služi i kao mjesto razmjene plemki i sjemenja starih sorti čiji članovi konkretno rade na očuvanju, pronalaženju i širenju starih sorti koje su naše veliko tradicijsko blago. 

Kruška - Švicarske hlače (Bučica)

Kruška - Švicarske hlače (Bučica)

Foto: Đuro Božić (Facebook grupa Sačuvajmo stare sorte) / -

Poslušajte što nam je još u Drugom dijelu dana otkrio čuvar starih sorti kako neki nazivaju našeg gosta Vjekoslava Hudolina: 


Vjekoslav Hudolin (Sačuvajmo stare sorte), gost emisije Drugi dio dana


Drugi dio dana, vođeni program s tematikom glazbe, kulture, znanosti, zdravog života, servisnih informacija, uključivanjem centara, te dnevnim news magazinom emitira se ponedjeljkom, četvrtkom i petkom od 16 do 18, a utorkom i srijedom od 14 do 18 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Drugi dio dana

Dnevni radijski show emitiran u vrijeme odlaska s posla i boravka u automobilima. Donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakodnevnog života, kulture i pop kulture.

Poslušajte u Slušaonici