Hrvatski radio

Prvi program

Banijska književna antologija

23.12.2021.

14:22

Autor: Karolina Lisak Vidović

Banijska književna antologija

Banijska književna antologija

Foto: Miroslav Kirin i Boris Vrga / Hrvatski centar PEN-a i Meandramedia

Kako pjesnici spašavaju nematerijalnu književnu baštinu i promoviraju nedovoljno poznata mjesta naše književne scene?

U Kutiji slova predstavljamo jedno od najvažnijih izdanja ovogodišnje domaće produkcije  - „Banijsku književnu antologiju” - autora Miroslava Kirina i dr. Borisa Vrge. Prva je to antologijska valorizacija književnosti toga područja nastala kao kreativni odgovor na razorni potres koji je prije godinu dana zadesio taj kraj.


Na koji način ta knjiga ukazuje na iznimno vrijedan, a nedovoljno poznat segment nacionalne i regionalne kulture te što nam govori o fenomenu književnog regionalizma?


Što znači sintagma banijska književnost i što bi zapravo predstavljalo njezin specifičan identitet?


Zašto kod nas nema regionalnih antologija?


S obzirom da je to područje područje slabo ucrtano u hrvatsku kulturnu kartu, što je to što je i same sastavljače, vrhunske znalce, iznenadilo prilikom istraživanja i odabira pisaca i njihovih radova?


O tim temama u Kutiji slova govore autori antologije, pjesnik, prozaist i prevoditelj Miroslav Kirin te pjesnik i jedan od stupova petrinjskog kulturnog života, pulmolog dr. Boris Vrga.

Galerija
Miroslav Kirin, Foto: Goran Jurić /Goran Jurić
dr. Boris Vrga, Foto: dr. Boris Vrga/dr. Boris Vrga

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Kutija slova

Specijalizirana emisija o umjetnosti riječi. Sustavno prati aktualnosti domaće književne scene, kao i prijevodnu literaturu zanimljivu hrvatskoj publici. Predstavlja nove knjige i autore, bavi se i klasicima, ali i novim autorskim talentima, putem svih novinarskih žanrova, od vijesti, preko reportaža, do intervjua i osvrta. Sadržava i rubrike književnih kritika: o prozi „Zvuk teksta“ i o poeziji „Glas i glas“.

Poslušajte u Slušaonici