Hrvatski radio

Prvi program

Najbolji animirani filmovi 2021.

02.01.2022.

20:46

Autor: Ivan Žaknić

Izbor Ivana Žaknića: najboljih 5 animiranih filmova 2021.

Izbor Ivana Žaknića: najboljih 5 animiranih filmova 2021.

Foto: Hrvatski radio/Pixabay / -

Kada ste posljednji put pogledali neki dobar animirani film? Pogledajte preporuku i najboljeh 5 iz 2021. godine prema izboru našeg Ivana Žaknića.

5. Obitelj Mitchell protiv strojeva/The Mitchells vs. The Machines, Mike Rianda, SAD, 2021. - najbolji komad američke animacije u 2021. Sony je odlučio prodati Netflixu. Jako duhovit i izvrsno napisan film, koji je kritičan, ali ne i zazoran prema tehnološkom te koji nas istodobno, kako je lucidno primijetila jedna kritičarka tjera na uzvike: "Živjela obitelj!" i "Gay je okej!"

4. Uništi to i odlazi iz ovog grada/Zabij to i wyjedz z tego miasta, Mariusz Wilczynski, Poljska, 2019. - pravi podvig poljskog multimedijalnog umjetnika koji ovdje potpisuje režiju, scenarij i animaciju. Nelinearne strukture i jednostavnog, ali sjajnog crteža, film se kreće u rasponu od prikaza turobnoga junakova socijalističkog odrastanja do linčovskih zadiranja u podsvijest u konačnici postajući groteska o uzaludnosti zazivanja nestaranja jer takve stvari postoje samo u nestvarnom svijetu, iako je i ovaj u kojem živimo dovoljno osebujan i hipnotički.

3.Wolfwalkers, Tomm Moore/Ross Stewart, Irska/V.Britanija/Luksemburg/Francuska, 2020. - dočekali smo i završni dio Moorove trilogije nadahnute keltskom mitologijom u korežiji s Rossom Stewartom te, naravno, proizvedeno u kućnoj radinosti Cartoon Saloona. Iako nije remek-djelo poput Tajne Kellsa, niti je vizualno očaravajući kao Pjesma mora, i opet smo svjedočili raskošnoj animaciji i još raskošnijem pričanju priče o drugima i drukčijima koji se moraju boriti s društvenim pa i političkim zlom ovdje utjelovljenim u povijesnom liku vrsnog vojskovođe i omraženog državnika Olivera Cromwella.

2. Words Bubble up Like Soda Pop/Cider no yo ni kotoba ga wakiagaru, Kyohei Ishiguro, Japan, 2020. - evo nam i ponešto drukčijeg komada anime od onih kakve uobičajeno znamo. Poglavito se to odnosi na romantičnu, ali uvrnutu priču koju je redatelj Ishiguro obojio pastelnim tonovima. Naravno, dopuštamo da je naše udivljenje posljedica nesveobuhvatnog poznavanja materije, ali Netflix kreće putem popunjavanja tih praznina.

1. Nos ili zavjera odmetnika/Nos ili zagovor netakikh, Andrej Hržanovski, Rusija, 2020. - pobjednika dugometražne konkurencije Animafesta, ruski je veteran i dugogodišnju suradnik Jurija Norsteina pripremao četrdeset godina. Polazeći od Gogoljeve fantastične pripovijetke Nos te istoimene Šostakovičeve opere, Hržanovski nam u prekrasnom spoju klasične animacije, kolaža, igranog, dokumentarnog i kompjutorski generiranog u jednom bljesku ponudi lice recentnog ruskog velmože i mi više ne znamo jesmo li na terenu puhanja u jedra suvremenog nacionalizma ili upozoravanja na kontinuitet nedemokratskog gdje je pravoslavlje tek zamijenilo komunističku ideologiju.

Ne propustite ni preporuke najboljih 30 filmova strane produkcije u dva nastavka Film u 2021. - strana produkcija i Najboljih 15 filmova 2021. te izbor 5 najboljih dokumentarnih filmova 2021..

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Licem u lice

Emisija o aktualnostima s domaće i strane filmske scene, svaki četvrtak, osim preko ljeta; zahtijeva snimanje na terenu, uključuje goste u studiju, komentare filmskih stručnjaka i kritičara, ponekad i suradnju kolega iz centara HR-a.

Poslušajte u Slušaonici