Hrvatski radio

Prvi program

Stota godišnjica rođenja Franje Tuđmana

13.05.2022.

14:49

Autor: Miruna Kastratović/Željka Mandić

Stota obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika

Stota obljetnica rođenja prvog hrvatskog predsjednika

Foto: HTV / HRT

Stota je obljetnica rođenja prvog predsjednika Republike Hrvatske, Franje Tuđmana. Rođen je 14. svibnja u Velikom Trgovišću, a umro je 10. prosinca 1999. godine u Zagrebu. Njegov život i djelo tema su Znanstveno - stručnog skupa "Uvijek i sve za Hrvatsku" u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a u večernjim satima svečano obilježavanje nastavlja se u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski. 


Neovisno o obilježavanju koje organizira Hrvatska demokratska zajednica, u Vukovaru obljetnicu Tuđmanova rođenja obilježava krug njegovih nekadašnjih suradnika, među kojima je i Stjepan Tuđman, mlađi sin prvog hrvatskog predsjednika. Predviđena je svečana akademija u Gradskom muzeju Vukovar i vijenci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.


Pod Tuđmanovim vodstvom stvorena je suverena, samostalna i međunarodno priznata hrvatska država. Međunarodna zajednica toj ideji nije bila sklona. Istaknuo je to i Tuđman na kninskoj tvrđavi - na prvoj obljetnici obilježavanja vojno - redarstvene akcije Oluje.


- Ni za jedan pothvat u ovome ratu nisam imao ni savjeta, ni odobrenja od europskih ili svjetskih saveznika... to su bile prilike s kojima smo došli na Kninsku tvrđavu.  


U Kninu je Hrvatska 1995. godine slavila pobjedu, u Vukovaru je 1991. podnijela ogromnu žrtvu. Mirna reintegracija dovršena je 1998. godine, a godinu dana ranije, nakon dolaska Vlaka mira u Vukovar, Tuđman je rekao.


- Pobjednik koji ne zna praštati, taj sije klice novih razdora i budućih zala, a hrvatski narod to ne želi.


Franjo Tuđman sudjelovao je u partizanskom pokretu, desetljećima je trajao njegov put od povjesničara do državnika, u samostalnoj je Hrvatskoj dva puta izabran za predsjednika, a ideju o samostalnoj Hrvatskoj gajio je od šezdesetih godina, kaže povjesničar Zorislav Lukić.


- Ono što je manje poznato Franjo Tuđman je već početkom 60-tih godina zamišljao i pisao o tome da Hrvatska treba biti samostalna država, ali ne izdvojena iz zajednice drugih država, nego je predvidio i osnivanje Europske unije koja se njegovim rječnikom zvala Europska zajednica. 


Tko je zapravo bio Franjo Tuđman, kakav je bio njegov životni put i kakvo je njegovo nasljeđe, znanstvena zajednica tek mora prosuditi kako bi dobio svoje pravo mjesto u hrvatskoj političkoj povijesti i historiografiji. taj će posao trajati godinama, a prvi korak već su napravile institucije koje su za to nadležne, Hrvatski institut za povijest, Matica Hrvatska, Hrvatski državni arhiv, Institut Ivo Pilar i Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar već održanim znanstvenim skupom Dr. Franjo Tuđman-život i nasljeđe na kojem su iznesena najvažnija otkrića i znanstvena saznanja o njegovoj političkoj karijeri, a posebice o najvažnijoj ulozi-u ideji ostvarenja hrvatske državnosti.


Znanstveni skup povodom 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana

Znanstveni skup povodom 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana

Foto: Sanjin Strukic / Pixsell

U Veliko Trgovišće rodnom mjestu prvog hrvatskog predsjednika  stiglo je jutros vodstvo HDZ-a na čelu s predsjednikom stranke Andrejem Plenkovićem. Ispred rodne kuće položeni su vijenci, a isto su učinili i na njegovom posljednjem počivalištu zagrebačkom Mirogoju.


- Zahvaliti svim braniteljima i cijelom hrvatskom narodom što su podržali predsjednika Tuđmana u prijelomnim povijesnim trenucima za europski kontinent, ali isto tako za ostvarenje višestoljetnog sna hrvatskog narod, a to je ostvarenje samostalne, slobodne i međunarodno priznate Hrvatske u uvjetima koji nisu bili jednostavni, dapače, bili su jako teški. Hrvatska je danas već 30 godina međunarodno priznata, ostvarila je sve strateške ciljeve  - članica je EU-a, Sjevernoatlantskog saveza, imamo demokraciju, izgrađene institucije i kontinuirano unapređujemo ono što je i bio njegov cilj - da se svi zajedno borimo, trudimo i radimo za bolji život svakog hrvatskog čovjeka, rekao je premijer Plenković.


U Zagrebu se održao i znanstveno stručni skup - Uvijek i sve za Hrvatsku, na kojem se okupio veliki broj znanstvenika, povjesničara i političara. Naglašeno je da je Franjo Tuđman najveći hrvatski državnik koji je odigrao ključnu ulogu u stvaranju Hrvatske suverene države i obrane od velikosrpske agresije, ali i kada govorimo o pristupanju Hrvatske međunarodnim institucijama.


U večernjim satima u dvorani Vatroslava Lisinskog održat će se svečanost povodom 100. obljetnice rođenja, na istom mjestu gdje je 1990. godine održan prvi opći sabor HDZ-a. Na svečanosti se očekuje  2.000 uzvanika.


Neovisno o obilježavanju koje organizira Hrvatska demokratska zajednica, u Vukovaru obljetnicu Tuđmanova rođenja obilježava krug njegovih nekadašnjih suradnika, među kojima je i Stjepan Tuđman, mlađi sin prvog hrvatskog predsjednika. Predviđena je svečana akademija u Gradskom muzeju Vukovar te  vijenci na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata. 


Uz godišnjicu rođenja Franje Tuđmana održat će se i promocije dviju knjiga Ideja nacionalne države kod Franje Tuđmana autora Nediljka Matića koji je inspiraciju za pisanje dobio čitanjem Tuđmanovih djela. Također održat će se i promocija Zbornika koji će prigodno progovoriti o nekoliko događaja iz naše prošlosti od 1990. do smrti Franje Tuđmana. Autori su Ružica Kvesić, Tomislav Jelić, Jure Ivančić, Darko Hudelist, Ivan Smiljanić i Nediljko Matić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.