Hrvatski radio

Prvi program

Danijel Borović prvi je hrvatski vojni pilot koji je zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo

01.02.2022.

14:08

Autor: Miruna Kastratović

pilot Danijel Borović

pilot Danijel Borović

Foto: - / Privatna arhiva obitelji Borović

Četvrtog ovoga mjeseca obilježit će se trideseta obljetnica Preleta za Hrvatsku. Riječ je o pothvatu danas umirovljenog pukovnika Hrvatske vojske Danijela Borovića, koji je tada kao pilot, kapetan 1 klase, 4. veljače 1992., u večernjim satima, preletio avionom lovcem tipa MIG 21 s aerodroma Bihać u Pulu i stavio se na raspolaganje Hrvatskoj vojsci. 


Prije njega to je učinio Rudolf Perešin, a nakon njega još dvojica pilota, Ivan Selak i Ivica Ivandić, iste godine u svibnju. Hrvatska je Borovićevim preletom dobila prvi nadzvučni borbeni zrakoplov, i s još dva nakon njega nastala je 1. lovačka eskadrila, te je moglo nastati i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. 

Pripreme za prelet trajale su mjesecima. Sam let prošao je dramatično i sve što je moglo, od početka je krenulo naopako. Zakompliciralo se vremenski, kasnilo je polijetanje, a u Pulu je Danijel Borović sletio na zadnjim kapima goriva i uz samo nekoliko svjetala uzduž devastirane piste. Širi opis preleta poslušajte u tonu ispod ili u emisiji Prva crta

Danijel Borović opisuje svoj prelet

Prvi hrvatski vojni pilot koji je svojim zrakoplovom sletio na hrvatsko tlo preuzeo je zapovijedanje 1. lovačkom eskadrilom nakon pogibije zapovjednika Rudolfa Perešina i zapovijedao je njome i nakon rata. Umirovljen je u činu pukovnika i misli da je bar netko od njih četvorice pilota koji su preletjeli iz JNA, trebao dobiti visoki čin. Knjiga Prelet za Hrvatsku izašla je tek 28 godina nakon njegova preleta, a službeno obilježavanje nije se uopće organiziralo od 2002. do 2017. godine. Na pitanje zašto misli da je tako prošao, Borović odgovara.


- Htio sam ostati profesionalac i nisam htio ući u stranku.


Danijel Borović je za vrijeme Domovinskog rata sudjelovao u svim akcijama oslobađanja okupiranog područja Republike Hrvatske. Predsjednik Franjo Tuđman odlikovao ga je Redom Nikole Šubića Zrinskog za ratno herojstvo. Umirovljen je 2003. godine. 

Petogodišnjicu i desetogodišnjicu Preleta proslavili smo interno u krugu HRZ-a. Nakon toga 15 godina nije se uopće obilježavalo u okviru HRZ-a i Ministarstva obrane. Ove godine Prelet ćemo obilježiti zahvaljujući Udruzi branitelja, općini i Nacionalnom parku Plitvička jezera. Rijetka podrška 2017. bio je i ministar Damir Krstičević koji me motivirao da ne odustanem od knjige.

Danijel Borović

Obilježavanje 30. obljetnice Preleta za Hrvatsku

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici