Hrvatski radio

Prvi program

Dodatak za dane u borbenom sektoru vezan je isključivo uz najnižu mirovinu

14.03.2023.

15:31

Autor: Miruna Kastratović

Priča o zengi, žutoj čizmi vukovarskih branitelja

Priča o zengi, žutoj čizmi vukovarskih branitelja

Foto: - / -

Vlada je odlučila ukinuti Krizni zakon kojim su mirovine ostvarene po posebnim propisima prvi put smanjene za 10 posto. Vratit će se pet posto u ovoj i pet u idućoj godini. Dosta nedoumica izazvao je i dodatak po danima provedenim u borbenom sektoru prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz 2017. Zašto nisu svi dobili to povećanje iako su bili u borbenom sektoru i zašto je on vezan samo uz najnižu mirovinu, objašnjavaju glavni tajnik ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža i i zamjenik ravnatelja Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje Ivo Bulaja. 

1. srpnja 2010 godine prvi put su mirovine ostvarene po posebnim propisima smanjene za deset posto, ali bez uvjeta za ukidanje tog smanjenja. Isti takav zakon donesen je 2014. godine, ali je bio vezan uz smanjenje deficita i rast BDP-a. Zamjenik ravnatelja HZMO-a Ivo Bulaja kaže.


- Došao je na red i zakon iz 2010. godine koji obuhvaća preko 96 000 korisnika mirovina. Zakon je trenutno u postupku e-savjetovanja, a ukidanje 5 % ide s 1. srpnjem ove godine, te drugih 5 % 1. siječnja iduće godine. U nacrtu je predviđeno da će to HZMO odraditi po službenoj dužnosti kao što je to napravljeno 2017. godine. Vrijednost novca 2010. i sada, tih 3500 kuna sada je to oko 464 eura, nije ista vrijednost. I to su i razlozi zašto se taj zakon i ukida. S druge strane i svi korisnici od 2010. godine čije su mirovine usklađivanjem prešle 3500 kuna, mirovina bi im bila limitirana na tom iznosu. 


Dodatak na dane u borbenom sektoru propisan je u zakonom iz 2017. kao način povećanja najniže mirovine. I samo najniže mirovine, kaže glavni tajnik ministarstva hrvatskih branitelja Ivica Akmadža.


- Naime, uvjet za najnižu mirovinu i prije je bio 100 dana borbenog sektora. Zakonom iz 2017. osnovica je 2558 kuna za najnižu mirovinu i na taj iznos se računao dodatak od 50 lipa na dane sudjelovanja u borbenom sektoru za korisnike koji ostvaruju pravo na tu najnižu mirovinu. HZMO je nakon stupanja zakona na snagu po službenoj dužnosti za 36 000 i nešto korisnika povećao taj iznos najniže mirovine vezano uz dane borbenog sektora i to 50 lipa(sada preračunato u eure) po danu. Znači, takva odredba vrijedi već pet godina i ona se sukladno zakonu provodi i za postojeće korisnike koji su tad već bili u mirovini i za nove koji ostvaruju pravo na najnižu mirovinu taj dodatak je obračunavan. S tim da smo 2021. kroz izmjene zakona malo smo proširili krug i na korisnike starosne koji mogu podnijeti zahtjev ako bi ostvarivali pravo na najnižu mirovinu i ako bi ona uz taj dodatak bila veća od njegova starosne. Možda je tu došlo do nekog nesporazuma, ali naglašavam da se taj dodatak odnosi isključivo na korisnike i one koji ostvaruju pravo na najnižu mirovine.


Svake godine Upravno više HZMO-a donosi odluku o iznosu najniže mirovine, kaže Akmadža.


-  Ona je od stupanja zakona na snagu, osnovica je 2558 kuna i na taj iznos onda ide dodatak od onih 50 lipa, odnosno 0,662 eura, po danu borbenog sektora. 


Izdvojene su mirovine prema Zakonu o mirovinskim osiguranjima djelatnih vojnih osoba i policijskih službenika, jer oni imaju svoje propise i na njih se najniža mirovina i dodataka po borbenom sektoru ne odnosi. razne grupe po društvenim mrežama proizvele su 1500 novih zahtjeva za izračun tog dodatka a bit će riješeni u skladu sa zakonskim propisima, kaže Ivo Bulaja. 


- Bilo bi možda korisno za naše korisnika, da sve relevantne informacije crpe kroz naše otvorene telefone na kojima dežuraju pravni savjetnici, ili informacije objavljene na web stranici, dok ove razno-razne kombinacije na društvenim mrežama nisu točne. zadnja je, kaže Bulaja, bila poziv korisnicima koji su mirovinu ostvarili kao djelatne osobe da podnesu zahtjev za dodataka po danima u borbenom sektoru, ali na njih se ne primjenjuje Zakon o pravima hrvatskih branitelja. Ivica Akmadža dodaje kako se svi hrvatski mogu obratiti i njihovim područnim odjelima, koji će im dati konkretne informacije i o ovoj temi, a ministarstvo hrvatskih branitelja je poslalo i priopćenje udrugama kako bi i oni mogli upoznati svoje članstvo o najnižoj mirovini i dodatku na mirovinu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici