Hrvatski radio

Prvi program

Vukovarska županija i Banovina područja gdje se traži najveći broj posmrtnih ostataka iz Domovinskog rata

28.02.2023.

17:45

Autor: Miruna Kastratović

 Na vukovarskom području pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata

Na vukovarskom području pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata

Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja / -

Kod Svinjarevaca, na području Vukovarsko srijemske županije pronađeni su posmrtni ostaci više osoba, a prema neslužbenim podacima riječ je o ostacima možda i deset žrtava iz Domovinskog rata. Paralelno s ovom lokacijom sustavno se pretražuje odlagalište otpada Petrovačka Dola, također kod Vukovara, a traži se i na području Banovine, Bučja. Nakon Sotina 2013. i Bobote u prosincu 2021. ovo je treći u nizu većim pronalazaka koji bude nadu kod svih koji tragaju već više od 30 godina. Hrvatska traži još 1816 osoba nestalih i smrtno stradalih u Domovinskom ratu, od kojih je najveći broj žrtava, njih 513, s područja Vukovarsko-srijemske županije. 

Prije dva tjedna ministarstvo je objavilo informaciju kako su kod Svinjarevaca kod Vukovara pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskoga rata. Nije još objavljen broj osoba osim neslužbeno deset kako je ministar Medved rekao obiteljima. Ravnateljica Uprave za zatočene i nestale ministarstva hrvatskih branitelja Ivona Paltrinieri kaže. 


- Osim Bobote i Sotina, bila je i masovna grobnica u Marincima, a sad je pronađena i ova masovna grobnica u Šarviz doli. Još je teško govoriti o broju posmrtnih ostataka koji su tamo pronađeni, mislim da svakako treba pričekati završetak obrade koja traje i Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Dr. Juraj Njavro u Vukovaru. Definitivnu potvrdu ćemo imati kad nam stignu DNA nalazi što će biti u vrlo skorom roku.


Do pronalaska grobnice na lokaciji Šarviz dola došlo se kroz analizu dostupne dokumentacije Uprave za zatočene i nestale. Mladi i sposoban tim analizirao je postojeću dokumentaciju i zaključili smo da nam je to područje vrlo zanimljivo i da bi se definitivno trebali vratiti na njega i tamo početi s probnim iskapanjima. Naime, podsjetit ću, 1999. tamo su u neposrednoj blizini pronađene dvije masovne grobnice, u jednoj su pronađeni posmrtni ostaci 13 osoba, u drugoj posmrtni ostaci 16 osoba, tako da nam je definitivno to područje bilo zanimljivo. 


Na toj lokaciji ostaju još desetak dana jer je određen nešto veći prostor koji je potrebno probno iskopati kako bi se vidjelo što će se eventualno na završetku tih probnih iskapanja još pokazati. 


- Samo ću podsjetiti da nam je to istovjetna metodologija rada koja je primijenjena u na Boboti kad smo pronašli masovnu grobnicu. Znači odredili smo nekakav prostor od 15 000 kvadratnih metara koji nam je bio zanimljiv. Tako i u ovom slučaju, nešto manji prostor, koji ćemo još dodatno prokopati. Svaki pronalazak budi nadu kod naših obitelji, ono što je meni posebno bitno i drago je da su obitelji uvijek s nama na bilo kojem području da radimo. Pogotovo kad pronađemo posmrtne ostatke, obitelji su uvijek tu s nama i nama je bitno da ih mi informiramo o tome što smo pronašli i što radimo i da uvijek budu upućeni. 


Istraživanja traju i na lokalitetu Petrovačka Dola počelo se raditi u travnju 2022. 


- To je jedna vrlo teška i zahtjevna lokacija koja će se sigurno još mjesecima raditi. Riječ je o još uvijek aktivnom smetlištu grada Vukovara i tamo svaki žlicu koju bager zagrabi moramo temeljito pregledati. Zato to ide puno sporije i puno duže jer je vidljivost puno teža nego kao kad radite na zemljanoj lokaciji. Jedan dio koji na je bio sumnjiv smo pregledali, a sad smo se prebacili na drugi i to će trajati još nekoliko mjeseci. Ali nadamo se pronalasku jer imamo pouzdane informacije dobivene međuresornom suradnjom. Svaka informacija kad dođe u nekakvoj inicijalnoj fazi, mi, MUP, obavještajne službe sjednemo i pretresemo, napravimo analizu. Ako imamo veće sumnjivo područje pokušamo kroz te razgovore to suziti i onda zajedno djelujemo na terenu. Zajedno smo na terenu, analiziramo ono što smo napravili, radimo planove za dalje. 


Drugo najveće područje gdje tražimo najveći broj posmrtnih ostataka je Banovina. 


- U Kukunjevcu smo imali pronalazak dvojice hrvatskih policajaca. radili smo u više navrata na Bučju, međutim bez pronalaska. Intenzivno i dalje radimo na prikupljanju informacija tako da se i dalje nadamo da će se po pitanju Bučja, odnosno Zapadne Slavonije otvoriti kao i po pitanju Vukovara. Što se tiče Banovine, najvećim dijelom u zadnje vrijeme vezali smo se za Novo Selo Glinsko s obzirom da se tamo traži još 24 civilne osobe. zapravo na banovini u najvećem dijelu tražimo velike skupine civilnih žrtava čija se sudbina još uvijek ne zna. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici