Hrvatski radio

Prvi program

Obljetnica Narodne zaštite

29.03.2022.

16:23

Autor: Miruna Kastratović

Marija Dujić i Ivan Posilovć

Marija Dujić i Ivan Posilovć

Foto: - / Udruga dragovoljaca Narodne zaštite

Sredinom mjeseca Udruga dragovoljaca Narodne zaštite proslavila je 31. obljetnicu. 15-ti ožujka proglašen je Spomendanom narodne zaštite jer je na taj dan 91. godine osnovano Međustranačko vijeće za narodnu zaštitu. Prema službeni podacima u Narodnoj zaštiti bilo je oko 140 tisuća pripadnika, a pokrenuta je kao potpuno nenaoružana međustranačka organizacija koja je nakon Krvavog uskrsa rasla nevjerojatnom brzinom. 

Pripadnici Narodne zaštite

Pripadnici Narodne zaštite

Foto: - / -

Narodna zaštita stvorena je 15. ožujka 1991. odlukom predsjednika Franje Tuđmana koji je osnovao Međustranačko vijeće za Narodnu zaštitu u kojem su bili predstavnici svih parlamentarnih i drugih stranaka tada u Hrvatskoj. Na taj način narodna zaštita dobila je potvrdu da je svi u Hrvatskoj žele. Predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite Ivan Posilović dodaje.


- Narodna zaštita imala je ogroman doprinos. Ljudi koji su tada ušli u nju svi su već od prije bili organizirani i od 1990. aktivni po svojim općinama, mjesnim zajednicama ili gradovima. Oni su se okupljali i organizirali, čuvali općine, ambulante, škole. Državni vrh je uvidio da ih treba ujediniti pa ih je ujedinio pod kapu Narodne zaštite 1991. godine. Formalno su se morali prikazati kao nenaoružani odredi jer tada nepriznata Hrvatska nije mogla imati vojsku. Svi su shvatili da preko narodne zaštite mi možemo u pravilu stvarati jaku Hrvatsku vojsku. 


Narodna zaštita imala je, prema podacima Ureda za obranu oko 140 000 pripadnika, njih oko 50 000 prešlo je poslije u vojsku ili policiju.

Obljetnica Narodne zaštite

Obljetnica Narodne zaštite

Foto: - / Udruga dragovoljaca Narodne zaštite

Udruga dragovoljaca Narodne zaštite nastala je 1997. nakon što je donesen Zakon o pravima hrvatskih branitelja i u njemu među dragovoljcima nisu navedeni pripadnici Narodne zaštite. Priznavalo se statusno samo onima koji su imali kontinuitet prelaska u Hrvatsku vojsku, kaže tajnica udruge Marija Dujić.


- Zato smo osnovali udrugu i borili se za taj status. Pokrenuli smo organizirano i upravne sporove, javilo se oko 7000 ljudi. Nakon toga izmijenjen je zakon, ali s ograničenjem na pet mjeseci i kasnijim početkom. I tako sve do zadnjih izmjena zakona. Neki su pripadnici i po dvadeset godina u upravnim postupcima i tek sada su ostvarili status. Mi nismo odustajali jer smo znali da smo hrvatski branitelji, da smo bili naoružani i da smo osvajali vojarne u Hrvatskoj. Narodna zaštita sudjelovala je u svim osvajanjima vojarni JNA u Republici Hrvatskoj.


Posilović dodaje. 


- Iz Narodne zaštite 1991. godine poginulo je preko 150 osoba. Mnogi od njih, do zadnjeg zakona, nisu riješili statusna pitanja, odnosno njihovi roditelji i njihove obitelji. Novim zakonom dobili su razliku od svoje radničke mirovine do minimalne braniteljske koja iznosi oko 2600 kuna. Osim toga imaju pravo na svečani ispraćaj, to je sav trošak za hrvatsku državu. 

Do sad je status hrvatskog branitelja riješilo između 8 i 9 000 ljudi, od oko 15 000 zahtjeva. Od tih 8 000 branitelja preko polovice je već imalo status. Oni nisu "novi branitelji" nego su prvi branitelji od 1991. godine koji su bili u postupcima rješavanja svojih statusnih pitanja. A nisu ih mogli riješiti zbog naputaka ministara obrane.

Ivan Posilović, predsjednik Udruge dragovoljaca Narodne zaštite iz Domovinskog rata

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli. Urednica: Miruna Kastratović

Poslušajte u Slušaonici