Hrvatski radio

Prvi program

Slaven Škrobot u nabavci ortopedskih pomagala uspješniji od sustava

07.04.2022.

15:59

Autor: Miruna Kastratović

Slaven Škrobot s biciklom

Slaven Škrobot s biciklom

Foto: - / FB Slaven Škrobot

U samo šest mjeseci kampanjom, humanitarnom akcijom i putovanjem, svjetskom putniku u kolicima Slavenu Škrobotu uspjelo je ono što sustavu u Hrvatskoj nije uspjelo u 30 godina. Tri osobe s invaliditetom dobile su prilagođen bicikl, a još jednoj će se to dogoditi uskoro. 


Humanitarnu akciju „ Slavenovih 1000 kilometara u kolicima za osmijehe na licima” pokrenuo je početkom rujna i tijekom ljeta istim takvim prilagođenim biciklom odvozio od Savudrije do Prevlake, put od 1000 kilometara. Kako se novac sporo prikupljao, put je nastavio i dalje, te je tako prošao Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku. Biciklom je odvozio 3000 kilometara, a u kamperu je prošao 18 tisuća. S njime smo bili u Šestom čulu

Osim što je dobra sprava za vježbanje, bicikl je Škrobotu donio samostalnost, jer je nakon 12 godina, mogao otići negdje sam. 


- I prije sam bio putnik u kolicima i napravio sam neke stvari kao prva osoba na svijetu u kolicima. Ali ono što je donio bicikl je bilo novo, ta mogućnost da sam prvi put nakon 12 godina od ozljede kralježnice negdje otišao sam. Definitivno mi je bicikliranje i putovanje u kamperu promijenilo percepciju putovanja i definitivno bih to još volio raditi. 


Prvotna ideja bila je proći 1000 kilometara hrvatske obale, ali najbolji dijelovi putovanja dogodili su se nakon toga. Bilo je svega od podrške do kritike na cestama, sunca, kiše, hladnoće i mračnih tunela. 

Možda je najgore bilo bicikliranje od Atene do Istanbula. Tu nas je dočekala prava zima i biciklirao sam na temperaturi oko nule. To je za osobu koja nema termoregulaciju jako izazovno. Biciklirao bih dva sata i grijao se pet.

Slaven Škrobot

Prilagođeni bicikl dobile su četiri osobe. Jedna od sretnih dobitnica, Nevena Majer Jager svoj bicikl je već isprobala, ali za više bicikliranja čeka nešto toplije vrijeme. 1996. godine u prometu je stradala upravo kao biciklistica i jedva je dočekala mogućnost da se ponovo vrati na bicikl.  


- U prvoj vožnji prošla sam 25 kilometara i bilo je super. Moram reći da je to bila odlična ideja i kad sam vidjela poziv da se javimo, rekoh idem probati. Nisam baš bila sigurna da će to uspjeti, ali evo je i ja sam oduševljena. Uvijek sam obožavala bicikl i sve te godine u kolicima bavila sam se mišlju kako do toga opet doći. S ovim se vraćam biciklu, jer s kolicima ne možete razviti ni brzinu niti nema zadovoljstva jer ste prešli veću kilometražu. 

Nevena Majer Jager

Branko Čukelj se s biciklom nada puno većoj mobilnosti i brzini kretanja.


- Imam ga tek dva dana tako da ga još nisam uspio isprobati. Slaven je to objavio i ja sam se prijavio i evo. Donijelo je to dosta dobroga, ali mi treba vremena da se priviknem, jer je sve drukčije. Malo mi se činilo i brzo u početku, moram reći, uz naše rubnike i oštećene ceste, ali bit će dobro.  

Branko Čukelj

Slaven Škrobot dodaje.


- kad sam objavio tu objavu kod osoba koje se jave htio sam osjetiti da stvarno žele taj bicikl i da će ga stvarno koristiti. Jer sam htio to isto omogućiti nekome tko je bi u istoj situaciji kao i ja kad sam htio taj bicikl. 


U šest mjeseci Slaven Škorobot prošao je oko 3 000 kilometara na biciklu i oko 18 000 u kamperu. Obišao je Hrvatsku obalu, Crnu Goru, Albaniju, Grčku i Tursku. Organizacijom se bavio prije i za vrijeme putovanja. I cijelo vrijeme, osim što je biciklirao i organizirao, bavio se medijima i pokušavao prikupiti novce. Objave su bile svakodnevne.


- Znači svaki dan po četiri do pet sati na desnom boku pišući lijevim palcem, jer ja nemam funkciju u prstima. Od kad sam krenuo na put napisao sam nekih 260 objava, u svakoj od njih oko kartice teksta. Uz to po 20-30 fotografija, a to je samo Facebook, gdje je još Instagram, Blog i ostalo. 


U produženoj akciji prikupljeno je 150 tisuća kuna i za to su kupljena četiri bicikla. Škrobot će kaže o svemu napisati knjigu, a u planu je i dokumentarni film. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Šesto čulo

“Šesto čulo” je emisija namijenjena osobama s invaliditetom sa svim temama i pitanjima koja ih zanimaju i tiču se njihova života. Služi i senzibilizaciji šire javnosti za pitanja i probleme osoba s invaliditetom.

Poslušajte u Slušaonici